Hitna pomoć radi u lošim uslovima

Beogradska Hitna pomoć dnevno ima nekoliko stotina intervencija. Doktori i tehničko osoblje rade punom parom, iako su uslovi za rad veoma loši.

Izvor: B92

Subota, 19.07.2014.

15:58

Default images

Ekipa B92 bila je na terenu s lekarima Hitne pomoći i sama se uverila u kakvim uslovima rade.

Pošto su primili hitan poziv, troje članova ekipe Hitne pomoći kreću na zadatak. Gužva u saobraćaju svakodnevno ih ometa na putu do odredišta jer vozači nisu uvek voljni da propuste vozilo. Kada stignu na teren i obave pregled počinju nevolje.

Lekar Hitne pomoći Svetlana Marić kaže da im nedostaje kardiološka stolica koja služi da se pacijent preveze.

”Ovo što smo videli je improvizacija. Ona (pacijentkinja) mora da se preveze u njoj, a ne u ćebetu. Mi to moramo da tražimo od porodice. Uglavnom idemo kod populacije koja je stara, ne mogu da nose dva čoveka iako nas je samo dvoje, ovo je samo plastificirano ćebe”, objašnjava ona.

Pored kardioloških stolica lekarima nedostaju i nosila, svetlo u kolima, aparati... Zato su često prinuđeni da neophodnu opremu sami nabavljaju.

Tehničar Hitne pomoći Samir Ćosović kaže da je ortopedsku kragnu pronašao u Urgentnom centru, dok je osoblje samo platilo da se sašije nosilo.

Vozila kojima se prevoze pacijenti često su na granici bezbednosti. Kažu da su imali sreće što se auto nije pokvario, jer novca ni za popravku, ni za kupovinu vozila nema.

U Hitnoj pomoći postoje 23 tima za intervencije i svaki bi trebalo da ima svoje vozilo. Šest automobila je potopljeno u Obrenovcu, tako da Hitna pomoć raspolaže sa 17 vozila.

O kupovini novih ni ne razmišljaju pošto već imaju dug od oko 100 miliona dinara. Nadaju se pomoći donatora, a jedno potpuno opremljeno vozilo košta oko 33.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: