Sud: Holandija kriva za Srebrenicu

Holandski sud presudio je da je država Holandija odgovorna za smrt više od 300 ljudi u Srebrenici 1995. Sud je tako delimično uvažio tužbu "Majki Srebrenice".

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.07.2014.

11:29

Default images

"Država je odgovorna za gubitak koji je pretrpela rodbina muškaraca koje su bosanski Srbi deportovali iz logora holandskog bataljona u Potočarima, u popodnevnim satima 13. jula 1995. godine", stoji u presudi holandskog suda, a prenosi AFP.

Rodbina žrtava je pokrenula tužbu, okrivljujući holandske mirovne snage za to što nisu zaštitile hiljade muslimana ubijenih u Srebrenici.

"Tužba je delimično uvažena, a sud je podelio žrtve u tri kategorije. Pravda je dobijena za grupu od oko 300 i 500 muškaraca koji su bili unutar same baze UN-a, a za ostale, one koji su bili oko baze i za muškarce koji su iz centra Srebrenice usmereni u šumu, tužba je odbijena. Sud smatra da država Holandija nije odgovorna za njihovu srmt", rekao je advokat Semir Guzin, član tima koji zastupa Srebreničane u Holandiji. On je rekao da će se "borba nastaviti" i da postoji mogućnost žalbe i još pravnih lekova.

Državu Holandiju je pre sedam godina tužilo udruženje "Majke enklava Srebrenica i Žepa“. Predsednica tog udruženja Munira Subašić potvrdila je kako je sud „utvrdio odgovornost za one ljude koji su se nalazili u bazi UN-a” i najavila kako će nastaviti s postupkom kako bi dokazali odgovornost Holandije za sve žrtve genocida u Srebrenici.

"Nećemo stati ovde i ići ćemo ako treba i do Strazbura. Nisam zadovoljna presudom i zato ćemo nastaviti našu borbu. Kako je moguće da je Holandija odgovorna za jedne ljude, a ne za druge?”, pita Subašićeva.

Prošle godine, sud u Holandiji je presudio da je država odgovorna za smrt trojice Bošnjaka u Srebrenici.

Prošle nedelje obeležena je 19. godišnjica zločina u Srebrenici. Snage Vojske Republike Srpske su 11. jula 1995. godine ušle u Srebrenicu i počinile jedan od najvećih ratnih zločina u istoriji.

U vreme rata u BIH Srebrenica je bila muslimanska enklava u istočnoj BiH, koja je formalno bila pod zaštitom UN. Napad na Srebrenicu počeo je 6. jula 1995. i završio se pet dana kasnije ulaskom VRS, pod komandom generala Ratka Mladića, u grad.

Holandski bataljon UN bio je stacioniran u enklavi u vreme napada srpskih snaga.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka. Oko 30.000 žena i dece deportovano je za dva dana.

U izveštaju holandskih stručnjaka, objavljenom 10. aprila 2002. i u kome se navode rezultati istraživanja okolnosti pada Srebrenice tokom rata u BiH, ocenjeno je da holandska vlada i UN snose deo odgovornosti za masakr Muslimana 1995. godine. Nakon toga holandska vlada i načelnik Generalštaba holandske vojske podneli su ostavke.

U izveštaju vladine Komisije za Srebrenicu navedeno je da je tokom ofanzive srpskih snaga na tadašnju "zaštićenu zonu" u julu 1995. ubijeno 7.800 Bošnjaka.

Za genocid u Srebrenici 1995. optuženi su vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i general Ratko Mladić. Karadžić je uhapšen 21. jula 2008, nakon 13 godina skrivanja, a Mladić u maju 2011, posle 16 godina skrivanja i njima se sudi pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

U decembru 2012. Haški tribunal je osudio generala Zdravka Tolimira, bivšeg pomoćnika Ratka Mladića i ratnog šefa obaveštajne službe Glavnog štaba VRS, na doživotnu kaznu zatvora, proglasivši ga krivim za genocid nad Muslimanima iz Srebrenice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: