"Hvala svima koji su nam pomogli"

Predsednik Tomislav Nikolić je u u Briselu preneo da, po proceni koju je Vlada Srbije sačinila u saradnji sa EU i UN, šteta od poplava je milijardu i po evra.

Izvor: B92

Sreda, 16.07.2014.

15:45

Default images

Nikolić je u govoru, na donatorskoj konferenciji za pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini posle majskih poplava, rekao da će se Srbija s posledicama poplava boriti godinama, a da je sasvim izvesno da će tada nastala katastrofa izazvati privrednu recesiju.

Kako je objasnio, po procenama, ove godine će privredna aktivnost Srbije opasti za 0,4 odsto, dok je ranije bio predviđen rast od 0,5 odsto.

U Srbiji su, naveo je Nikolić, poplavama posebno pogođeni stanovanje, zdravstvo, obrazovanje, poljoprivreda, sistem odbrane od poplava, rudarstvo i energetika, proizvodnja i trgovina, vodosnabdevanje, odvođenje otpadnih voda i smeštanje otpada, ugrožena je životna sredina, poremećeni su saobraćaj i druge komunikacije.

Nikolić je, u ime građana Srbije, zahvalio organizatorima i učesnicima donatorske konferencije za saniranje šteta od poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH), a zahvalio je i zemljama koje su pojedinačno pomogle Srbiji tokom poplave.

"Hvala svim državama koje su nam pritekle u pomoć u vreme kada nam je bilo najteže, i tako smanjile broj ljudskih žrtava i razmere materijalne štete. Svima vama, vašim državama i narodima hvala što ste i danas s nama, pomažući nam da nastavimo dalje", rekao je Nikolić u Briselu.

Nikolić je za organizovanje današnje konferencije zahvalio Evropskoj uniji, Francuskoj i njenom predsedniku Fransoa Olandu, Sloveniji, kao i generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, jer su UN podržale ideju o održavanju donatorske konferencije. Predsednik Srbije rekao je da Srbija ne može da nadoknadi svu štetu samo iz donacija i pomoći i da će možda tri četvrtine štete morati sama da podnese, ali da je u nevolji "sve što čovek dobije, svaki znak pažnje, solidarnosti i pomoći znak za večnost".

"Posebno bih želeo da istaknem i efikasno reagovanje UN i agencija UN, koje su dale ključni doprinos u utvrđivanju štete. Zahvalio bih se na brzom reagovanju i angažovanju za dobijanje finansijske pomoći od CERF (Central Emergency Response Fund) i dolasku UNDAC (United Nations Disaster Assessment and Coordination) tima", rekao je predsednik.

Nikolić je dodao da je u izradi Izveštaja o proceni štete veoma značajno bilo i angažovanje Programa UN za razvoj (UNDP), zajedno s EU i Svetskom bankom.

Izrazio je nadu da će, nakon utvrđivanja štete, UNDP nastaviti da pruža pomoć Srbiji i odao priznanje Crvenom krstu Srbije i saradnji s Crvenim krstom drugih država i svim humanitarnim organizacijama u Srbiji koji, kako je rekao, i danas pomažu stradalom stanovništvu.

Nikolić je istakao da veoma ceni posvećenost i angažman zvaničnika EU, posebno komesarke EU za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristaline Georgijeve, koja je odmah došla u Srbiju, posetila najugroženija područja i predala opremu za urgentno otklanjanje posledica poplava.

"Očekujemo da će EU pružiti podršku i kroz Fond solidarnosti EU, pri čemu će Republiku Srbiju tretirati kao zemlju članicu", istakao je predsednik.

Kako je rekao, Srbija ceni to što je EU pokazala razumevanje za to da Srbiju podrži i kroz fondove pretpristupne pomoći i to iz preostalih sredstava iz prethodnih budžetskih godina, koja iz raznih razloga nisu potrošena, a mogu se brzo angažovati.

Nikolić je rekao da Srbija očekuje finalizaciju odluke o realizaciji tih sredstava.

Predsednik je ukazao da je "danas stradala Srbija, sutra ko zna koja zemlja", te je "pouka celom svetu: nužno je da svi zajedno koordiniramo aktivnosti na planu ublažavanja posledica vremenskih nepogoda".

Zato je "potreban što hitniji razvoj sistema adaptacije na klimatske promene i uspostavljanje mehanizama za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa i to odmah", rekao je Nikolić.

Srbiji je potrebna pomoć u saniranju štete i za stvaranje uslova za preventivne mere zaštite od poplava, pre svega za izgradnju odbrambenih linija na mestima mogućih izliva, a posebno na akumulacionim jezerima.

Potrebni su, rekao je Nikolić i, antierozivni radovi na slivovima, duž rečnih korita, pošumljavanje i izgrada pregrada za sprečavanje bujica, sredstva za razbijanje lednih santi radi normalnog oticanja vode, izrada mreža za odvodnjavanje radi sprečavanja plavljenja površina.

Srbija će raditi na unapređenju civilne zaštite i osposobljavanju ljudstva i konstantnom unapređenju mera, a neophodna je pomoć u nabavci opreme za saniranje posledica, rekao je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: