Pismo bivših studenata FON-a

Grupa bivših studenata FON-a koji studiraju i rade na univerzitetima širom sveta uputila je danas otvoreno pismo dekanu ovog fakulteta prof. Milanu Martiću.

Izvor: B92

Utorak, 15.07.2014.

16:23

Default images

Povod za obraćanje je poslednji slučaj sa osporavanjem doktorata političara i najviših državnih funkcionera, sumnje u atentičnost doktorske teze gradonačelnika Beograda Siniše Malog, koji je doktorat odbranio 2013. godine na FON-u.

"Sa pažnjom smo propratili skorija dešavanja u akademskoj zajednici Srbije – slučajeve plagiranih doktorata koji su se pojavili na privatnim univerzitetima Megatrend i Union. Naročito nas je zabrinuo slučaj gradonačelnika Siniše Malog, koji je optužen za težak plagijat doktorata odbranjenog na našem fakultetu. Ove optužbe imaju još veću težinu s obzirom da je doktorat odbranjen pod mentorstvom uglednog profesora Ondreja Jaška. Smatramo da su dosadašnje reakcije fakulteta (makar one objavljene u medijima) neadekvatne", navodi se u pismu koje je potpisalo 10 bivših studenata FON-a koji rade na prestižnim univerzitetima ili kompanijama u svetu.

Oni u obraćanju dekanu Martiću predlažu da FON formira nezavisnu i nepristrasnu komisiju koja bi ispitala navode o plagijatu, kao i da se na svaku optužbu odgovori argumentovano.

Takođe traže da se FON obaveže da preuzme savremene standarde od najboljih svetskih škola u pogledu citiranja tuđih radova i da na bazi toga formuliše i usvoji vodič za pisanje studentskih radova, kao i da nabavi softver koji služi za otkrivanje plagijata, uz definisanje roka do kada će sve ovo biti urađeno.

Potpisnici otvorenog pisma traže i da se FON izjasni o tome da li postoji sukob interesa ukoliko se delovi doktorata pre odbrane disertacije objave u koautorstvu sa članom komisije.

"Konkretno, u ovom slučaju, na osnovu doktorskog istraživanja, a pre odbrane doktorata, kandidat Siniša Mali je zajedno sa članicom komisije za odbranu doktorske disertacije - prof. Barjaktarović Rakočević objavio sledeći članak - 'S. Mali, S. Barjaktarović Rakočević i G. Savoiu. Value Creation through Restructuring - Key Value Drivers and Value Creation Models, Organization and Management. Volume 2012, Issue 4 (153), Pages 109–120'", navodi se u otvorenom pismu.

Isitču da bi FON ove predloge morao da uzme u obzir, jer je to u najbolem interesu za sam fakultet, sadašnje i bivše studente. Podsećaju i da je FON fakultet za koji vlada najveće interesovanje na Univerzitetu u Beogradu, kao i da je FON kao jedan od svega nekoliko domaćih fakulteta priznatih u inostranstvu, pružio primer drugima.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: