Kijev: Nismo pucali na Rusiju

Ukrajinske vlasti su demantovale da su gađale rusku teritoriju, ali je Rusija upozorila Kijev na posledice toga što je granata iz Ukrajine pala na rusko mesto.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 13.07.2014.

14:37

Default images

Ruske vlasti kažu da je jedna osoba poginula u "činu agresije" Ukrajine.

Eksplozija se dogodila u blizini granice sa istokom Ukrajine, gde se ukrajinske snage bore protiv proruskih, tačnije u Donjecku (malom gradu u Rusiji koji nosi isti naziv kao i jedan grad u Ukrajini) u Rostovskoj oblasti.

"U Rusiji ocenjujemo da je ta provokacija čin dodatne agresije Ukrajine na rusku suverenu državu i na ruske građane", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

"Taj događaj svedoči o izuzetno opasnoj eskalaciji u trenutku tenzija na granici između Rusije i Ukrajine. To može izazvati nepovratne posledice, čiju će odgovornost snositi Ukrajina", dodaje se u saopštenju.

Zamenik šefa ruske diplomatije Grigorij Karasin dodao je da će Rusija jasno odgovoriti na granatiranje njene teritorije sa ukrajinske vojske, u kome je jedna osoba poginula i dve teško ranjene.

"Incident još jednom potvrđuje potrebu za najbržim mogućim okončanjem krvoprolića u istočnoj Ukrajini i nastavkom razgovora, u okviru Kontakt grupe, uz učešće svih zaraćenih strana u Ukrajini", rekao je Karasin.

Međutim, portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Andrij Lišenko je izjavio da "ukrajinske snage bezbednosti nisu gađale teritoriju Ruske Federacije. Nismo pucali, nema nikave sumnje".

On je dodao da je "glavni zadatak ukrajinske vojske da oslobodi teritoriju Ukrajine od terorista, bandita i plaćenika".

"Ukoliko postoji informacija da je ukrajinska vojska uključena, ta informacija nije u skladu sa realnošću", jasan je bio Ljsenko i dodao da postoji veoma mnogo incidenata "kada teroristi provociraju pucnjavom na rusku teritoriju" i onda se ukrajinski vojnici, za to, optužuju.

Rusija je pokrenula istragu i istražitelji su saopštili da je granata, ispaljena sa ukrajinske teritorije, pala u dvorište privatne kuće u ulici Baltijskaja u gradu Donjeck u Rostovskoj oblasti i ubila muškarca rođenog 1968. i ranila dve osobe.

Regionalni portparol vlade Aleksandar Titov potvrdio je da je granata oštetila dve kuće u Donjecku i obližnji granični prelaz Donjeck koji je ponovo obustavio rad.

Portparol južnog ogranka ruskih carinskih službi Rajan Farukšin rekao je da je osoblje carinske ispostave Donjeck ponovo danas evakuisano i da borave u upravnoj zgradi u gradu Donjeck, pošto je carina radila samo nekoliko sati prošle tokom noći, pre ponovnog obustavljanja rada službe.

Rusko ministarstvo saopštilo je da je uputilo protestnu notu otpravniku poslova ukrajinske ambasade u Moskvi. Ukrajina je svog ambasadore opozvala još marta ove godine, kada je Rusija anektirala Krim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: