Vučić i Dodik sutra o Erdoganu

Premijer Aleksandar Vučić pozvao je u Beograd na hitne konsultacije predsednika RS Milorada Dodika, koji je izrazio zabrinutost zbog izjava premijera Turske.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 13.07.2014.

12:29

Default images

Dodik bi trebalo sutra da doputuje u Beograd.

Vučić smatra da bilo kakve izjave, koje ugrožavaju krhku regionalnu stabilnost, nisu dobre i očekuje od Evropske unije, a posebno od Nemačke, da pomognu očuvanju regionalnog mira i bezbednosti, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Srbija je bila i ostaće posvećena miru i stabilnosti, ali ni drugima neće dozvoliti da se uruši sve ono što su države i narodi Zapadnog Balkana gradili u poslednjoj deceniji, navodi se u saopštenju.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je zatražio sastanak povodom izjave turskog premijera.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je na jednom predizbornom skupu da bi svako ko na bilo koji način "dirne Bošnjake" protiv sebe imao "100 miliona Turaka", istakavši da zato ne treba da čudi "kada turski ratni brod uplovi u Neum" jer je to znak podrške suverenitetu BiH, preneo je "Večernji list" u izdanju za BiH.

Dodik je u pismu Vučiću ocenio da je neophodno da se, kao najodgovorniji nosioci vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj, u najskorije vreme sastanu i utvrde adekvatne odgovore za zaštitu državnih i nacionalnih interesa.

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da su iz Turske demantovani izveštaji pojedinih medija o navodnoj izjavi turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana. "Uvereni smo da ste upoznati sa najnovijim, neskrivenim i brutalnim napadima najviših funkcionera Turske na mir i stabilnost BiH, u kojoj je RS jedan od dva državotvorna entiteta, a srpski narod jedan od tri konstititutivna naroda. Poslednje pretnje koje je iz Turske uputio premijer Erdogan svima u BiH koji nisu Bošnjaci samo su jedan u nizu incidenata koje Turska godinama proizvodi u BiH", naveo je Dodik u pismu.

On je ocenio da je poslednji incident posebno opasan i zabrinjavajući, jer je ovog puta turski premijer sa sanjarenja o obnovi Osmanlijske imperije prešao na otvorene pretnje vojnom intervencijom u teritorijalnim vodama BiH, mimo saglasnosti zajedničkih institucija u kojima glas ima i Republika Srpska.

"Izražavamo opravdanu bojazan da će ova eskalacija pretnji, koja dolazi od najviših turskih funkcionera, proći bez reakcije ostalih evropskih država, koje su i do sada pokazivale nerazumljivu toleranciju prema napadima na mir i stabilnost u BiH koji su stizali iz Turske", naveo je Dodik.

On je podsetio da je Turska članica Saveta za sprovođenje mira (PIK) i da se godinama i u okviru tog tela ponaša kao advokat samo jednog naroda u BiH i da otvoreno zastupa bošnjačke interese.

"Iako su i Srbija i Hrvatska garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, nisu članice PIK-a, pa je i na taj način ostavljen manevarski prostor državama koje žele da razgrade sporazum, zbog čije primene su se i samoosnovali", istakao je Dodik.

Predsednik RS je naveo da Turska već duže vreme ne pomaže primeni sporazuma na kojem počiva BiH i potpuno se otvoreno meša u unutrašnja pitanja BiH.

"Smatramo da je takvo ponašanje apsolutno neprihvatljivo, da ugrožava mukom stvaran mir i destabilizuje ne samo BiH, nego preti da ugrozi mir i stabilnost celog regiona", naglasio je Dodik.

Navodeći da izuzetno ceni nepristrasnu i miroljubivu politiku koju Srbija vodi prema susedima, pa i prema BiH, Dodik je istakao da je obaveza predstavnika Republike Srpske da Vučića, kao premijera Srbije, upozore da neke države imaju upravo suprotnu politiku onoj koju vodi Vlada i država Srbija.

"Od države Srbije očekujemo da i dalje svojim aktivnostima doprinosi miru i stabilnosti u regionu, ali i da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, Republiku Srpsku i srpski narod u BiH", napomenuo je Dodik, kako prenosi RTRS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: