SB traži primirje u Gazi

Savet bezbednosti UN pozvao je danas na prekid vatre u izraelsko-palestinskom sukobu.

Izvor: B92

Subota, 12.07.2014.

19:47

Default images

Saopštenje SB UN odobrilo je svih 15 zemalja članica i u njemu se poziva na deeskalaciju nasilja, obnovu primirja i direktnih pregovora Izraela i Palestinaca s ciljem da se postigne sveobuhvatan mirovni sporazum zasnovan na dvodržavnom rešenju.

Dokument poziva na ponovno uspostavljanje prekida vatre iz 2012. godine, kome je posredovao Egipat, ali ne daje rok u kome bi trealo da stupi na snagu

Palestinski izaslanik u UN Rijad Mansur kazao je da Palestinci shvataju kako bi prekid vatre trebalo odmah da nastupi.

On je dodao da Palestinci pomno posmatraju da li će Izraelci odgovoriti na poziv SB, naglasivši da u suprotnom imaju mnogo sredstava u svom arsenalu na raspolaganju.

U saopštenju koje nije obavezujuće odražava se međunarodno mišljenje i to je prvi odgovor najmoćnijeg tela UN koje je inače duboko podeljeno u odnosu na izraelsko-palestinski sukob, javio je AP.

SAD, najvažniji saveznik Izraela, branile su izraelske napade u odgovoru na baražnu vatru ispaljenu na izraelsku teritoriju iz Gaze koju kontroliše islamistički Hamas.

Međutim, druge članice SB su osudile izraelske napade za koje je Mansur rekao da su ubili ili ranili više od 1.000 Palestinaca.

Na izraelskoj strani nije bilo žrtava.

U saopštenju SB se ne pominje direktno ni raketiranje Hamasa ni odgovor Izraela.

Umesto toga se izražava ozbiljna zabrinutost u odnosu na krizu u Gazi i zaštitu i dobrobit civila na obe strane i poziva na međunardno humanitarno pravo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: