Izrael u ofanzivi, sve više žrtava

Izraelska ofanziva nastavljena u Gazi s novim vazdušnim napadima u kojima je poginulo više od 120 Palestinaca za pet dana vojne operacije.

Izvor: Beta

Subota, 12.07.2014.

09:12

Default images

U izraelskim vazdušnim napadima na pojas Gaze jutros je poginulo 16 Palestinaca, pa je ukupni broj žrtava za pet dana bombardovanja porastao na 121, saopštili su lekari.

U najnovijem napadu tri osobe su poginule u istočnom delu Gaza Sitija koji se zove Tufah, izjavio je portparol ministra zdravlja u Gazi Ašraf al-Kudra, preneo je AFP.

Pre toga je pogodjeno dobrotvorno udruženje za osobe sa invaliditetom u Beit Lahiji, u severnoj Gazi, a još tri osobe su stradale u napadu u zapadnom delu Gaza Sitija.

Lokalni zvaničnici su saopštili da su jutros na meti napada bile džamije i kuće zvaničnika Hamasa širom te priobalne enklave.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je jutros pre početka jevrejskog šabata, dana odmora, da se Izrael protivi pritisku medjunarodne zajednice za postizanje prekida vatre.

"Pritisak medjunarodne zajednice nas neće sprečiti da uzvraćamo teroristima koji nas napadaju", rekao je Netanjahu.

U telefonskom razgovoru s Netanjahuom, američki predsednik Barak Obama predložio je da SAD posreduju u uspostavljanju mira, izražavajući bojazan da će doći do eskalacije nasilja.

"SAD su spremne da utiču na uspostavljanje mira i prekida vatre postignutim sporazumom iz 2012. godine", saopštila je Bela kuća.

Vašington je dodao da i dalje smatra palestinski radikalni pokret Hamas, koji kontroliše Pojas Gaze, terorističkom organizacijom.

SAD su spremne da utiču na Bliski istok, "kako bi se obustavili raketni napada iz Gaze i Libana", dodala je Bela kuća.

U jutrošnjem napadu na Pojas Gaze poginulo je 16 Palestinaca i za pet dana ofanzive poginuo je ukupno 121 Palestinac, dok je više od 600 povredjeno.

Prema informacijama iz Izraela, Hamas i Islamska država Irak i Levanta gadjali su medjunarodni aerodrom Ben Gurion na periferiji Tel Aviva i upozorile medjunarodne aviokompanije od opasnosti sletanja na izraelsku teritoriju.

Palestinci pripremaju predlog rezolucije o prekidu vatre

Palestinci i njihove pristalice u medjunarodnoj zajednici razmatraju predlog rezolucije Ujedinjenim nacijama kojom bi se osudilo svako nasilje nad civilima u izraelsko-palestinskom sukobu i pozvalo na "hitan, trajan i u potpunosti poštovan prekid vatre".

U predlogu rezolucije se izražava "ozbiljna zabrinutost" zbog eskalacije nasilja i pogoršanja situacije na palestinskim teritorijama zbog izraelskih vojnih operacija, naročito u pojasu Gaze, kao i zbog velikog broja civilnih žrtava medju kojima ima i dece, navodi AP.

Savet bezebdnosti UN je duboko podeljen i često paralizovan kada je u pitanju izraelsko-palestinski sukob, budući da SAD brane bliskog saveznika Izrael, dok većina ostalih članica SB UN čvrsto podržavaju Palestince.

U palestinskom predlogu rezolucije se ne pominje više stotina raketa koje je Hamas, koji kontroliše Gazu, bacio na Izrael, pa ona, verovatno, ne bi bila prihvatljiva za SAD ako bi bila predstavljena u Savetu bezbednosti, navodi AP.

U tekstu rezolucije se pozivaju sve strane u sukobu da poštuju svoje obaveze iz Ženevske povelje o zaštiti civila u ratu, da se uzdrže od postupaka koji bi mogli dalje destabilizovati situaciju i da hitno preduzmu mere za postizanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma zasnovanog na rešenju dve države.

Prema predloženom tekstu, poziva se na "hitan mir i okončanje neprijateljskih dejstava u Gazi, uključujući raketne napade", kao i obnavljanje prekida vatre iz 2012. godine i nastavak direktnih izraelsko-palestinskih pregovora u cilju postizanja mirovnog sporazuma i rešenja dve države.

U tekstu se, takodje, apeluje da civili budu zaštićeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: