GSA: Nova tužba protiv Palme

GSA saopštila da će podneti novu tužbu protiv Dragana Markovića Palme, jer je ponovo izneo niz neistina na račun LGBT osoba, optužujući ih za probleme u društvu

Izvor: Tanjug

Subota, 12.07.2014.

16:00

Default images

GSA je, povodom današnjeg otvorenog pisma Dragana Markovića Palme, najavila da će u dogovoru sa svojim advokatima podneti novu tužbu protiv Markovića.

Kako navode, tužba je ovog puta za odštetu zbog povrede prava ličnosti i nanetih duševnih bolova LGBT osobama, a na osnovu Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o zabrani diskriminacije.

U pitanju je udružena tužba par desetina članova i članica GSA, a Alijansa poziva i sve druge LGBT osobe u Srbiji koje žele da se priduže ovoj tužbi.

GSA veruje da će ova tužba biti jedan od najvećih odštetnih zahteva u sudskoj praksi u Srbiji do sada, kao i da će pravosnažna presuda Apelacionog suda u Beogradu kojom je Dragan Marković Palma osudjen za tešku diskriminaciju LGBT populacije pozitivno doprineti ishodu ove tužbe.

"Ovim činom osudjeni Marković je doveo u pitanje pomenutu presudu, izvrćući ruglu njen značaj i izražavajući visok stepen nepoštovanja, kako prema LGBT osobama, tako i prema čitavom sudskom sistemu. Iako u svom otvorenom pismu osudjeni Dragan Marković Palma kaže da će poštovati presudu Apelacionog suda on to ne čini, već je u velikoj meri karikira, optužujući LGBT populaciju za „belu kugu“ u Srbiji i naglašavajući da ni on ni njegova politička partija neće promeniti stav o homoseksualcima i da će takve stavove i dalje iznositi u javnosti", anvodi GSA u saopštenju.

Takodje, Marković se kroz čitavo pismo LGBT osobama pejorativno obraća sa "gospodo homoseksualci“ za šta kaže da je to jedina posledica pravosnažne presude Apelacionog suda.

Odavno u javnom prostoru Srbije nije zabeležen jasniji i vidljiviji slučaj političkog licemerja, u kome jedan političar, osudjeni Marković, koji godinama unazad sam sebe predstavlja kao velikog patriotu i branitelja države i njenog Ustava i zakona, sada pokazuje svoje pravo lice i koliko su mu ti isti zakoni i odluke suda zapravo ništa ne znače, pokušavajući da, na doduše jedan nevešt način, bude iznad njih, smatra GSA.

U saopštenju GSA je precizirano da je ta nevaldina oranizacija tužila Markovića po Zakonu o zabrani diskriminacije zato što je vredjao LGBT osobe i nazivao ih "bolesnima", a ne po nekim drugim osnovama kako lider JS pokušava da predstavi.

Alijansa je predočila da ni LGBT osobe u Srbiji, ni bilo gde u svetu nemaju baš nikakve uzročno-posledične veze sa malim prirodnim priraštajem, odnosno sa "belom kugom" i s tim u vezi navela primer Holandije kao jedne od zemalja sa velikim prirodnim priraštajem, a koja je vrlo liberalna prema pravima LGBT osoba.

Imajući u vidu očigledno nepoštovanje suda od strane Markovića i njegovu najavu da će i dalje vredjati LGBT osobe u javnosti, ponašati se prema njima kao prema gradjanima drugog reda i raspirivati mržnju prema ovoj populaciji, GSA je izrazila svoju bojazan da bi sve ovo moglo da pogorša već ionako negativnu društvenu atmosferu prema LGBT zajednici, kojoj je u značajnoj meri doprineo Marković godinama unazad svojim izjavama u javnosti, navedeno je u saopštenju GSA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: