Poginulo 24 ukrajinskih vojnika

Više od 20 ukrajinskih vojnika poginulo je danas na istoku Ukrajine tokom sukoba sa proruskim pobunjenicima, javljaju agencije.

Izvor: B92

Petak, 11.07.2014.

22:34

Default images

Samo jutros je u blizini mesta Rovenki, u regionu Luganska stradalo 19 ukrajinskih vojnika, a tokom dana broj stradalih povećao se na 24.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da će pobunjenici koji su odgovorni za smrt ukrajinskih vojnika biti "identifikovani i eliminisani".

" Za svaku smrt među našim vojnicima borci (među pobunjenicima) platiće desetinama i stotinama njihovih pripadnika

", rekao je on na sastanku sa visokim vojnim zvaničnicima.

Od četvrtka je došlo do intenziviranja borbi između ukrajinske vojske i pobunjenika, dok vojska iz Kijeva pokušava da opkoli dva najvažnija uporišta pobunjenika - Donjeck i Lugansk.

U okolini aerodroma u Donjecku danas su nastavljene borbe teškom artiljerijom.

Zbog strahovanja da će grad ponovo biti bombardovan, desetine porodica napustilo je Donjeck, u kojem živi milion ljudi.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko danas je u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel izrazio spremnost za "bilateralno primirje" na istoku zemlje, pod uslovom da bude obezbeđena kontrola granice sa Rusijom.

Porošenko je sinoć telefonom razgovarao i sa američkim potpredsednikom Džom Bajdenom koji je obećao pomoć SAD u uspostavljanju infrastrukture u gradovima na istoku zemlje.

Ukrajinsko predsedništvo navelo je i da je preuzelo kontrolu u Siversku, u oblasti Donjeck, kao i u Červonopartizansku u oblasti Lugansk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: