Izrael da ne vrši kopnenu operaciju

Predsednik Turske Abdulah Gul pozvao je danas Izrael da obustavi ofanzivu na pojas Gaze i ne izvrši kopnenu operaciju.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.07.2014.

17:41

Default images

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao da ne može biti normalizacije tursko-izraelskih odnosa dok traju izraelske akcije.

"Hoću da podsetim Izrael da bi kopnena operacija vodila opasnom razvoju i posejala seme mržnje", rekao je Gul izlazeći iz džamije posle molitve petkom.

"Takva eskalacija mogla bi da vodi haosu u našem regionu", rekao je turski predsednik, a prenosi Asošijeted pres.

Američka agencija ističe da je nasilje između Izraela i ekstremista Hamasa u Gazi pojačano u trenutku u kom Turska i Izrael rade na poboljšanju odnosa, narušenih posle upada izraelskih komandosa na brod sa pomoći za Palestince 2010, kada je ubijeno osam Turaka i jedan državljanin Turske i SAD.

Izrael se izvinio Turskoj zbog toga i složio da plati naknadu, u okviru aranžmana iz 2013. dogovorenog uz posredovanje Vašingtona.

Turski zvaničnici u martu su izjavili da su strane blizu dostizanja dogovora o kompenzaciji koji bi vodio obnavljanju veza.

Međutim, ističe AP, Erdogan je danas rekao da se to u ovom trenutku ne može dogoditi.

"Ne možemo da gledamo pozitivno na proces normalizacije dok bombe padaju po našoj (palestinskoj) braći", rekao je turski premijer na skupu na kom je obnarodovao svoje političke ciljeve ukoliko bude izabran na predstojećim izborima.

"Ne možemo biti na strani ugnjetača", rekao je Erdogan.

AP podseća da je tokom protekla četiri dana izraelska vojska izvela više od hiljadu napada na ciljeve u Gazi u kojima je poginulo najmanje 98 osoba, uključujući desetine civila.

Ekstremisti Hamasa su, pak, ispalili stotine raketa na Izrael, uključujući i dva najveća grada Jerusalim i Tel Aviv, koji su aktivirali rakete-presretače iz njihovog protivraketnog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: