U Gazi ubijeno 100 Palestinaca

Dvoje ljudi je ubijeno je oko podne u najnovijem u izraelskom vazdušnom udaru na centralni deo pojasa Gaze, čime je broj stradalih Palestinaca dostigao 100.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.07.2014.

13:43

Default images

Portparol Ministarstva zdravlja na toj palestinskoj teritoriji, kojom vlada Hamas, Ašraf al Kidra, rekao je da su se dvojica muškaraca vozila u opštinskom automobilu u području Bureidž i da je u vozilu bio još jedan putnik, koji je zadobio ozbiljne povrede.

Izraelska vojska je od početka ofanzive Zaštitna ivica gađala više od 1.000 meta u Gazi u nastojanju da zaustavi raketnu vatru iz te gusto naseljene teritorije na obali Sredozemnog mora.

Palestinski ekstremisti, hamasovci i pripadnici Islamskog džihada, ispalili su više od 500 projektila na Izrael, uključujući i dugometne rakete na područje Tel Aviva i Jerusalima i dalje na sever preko 100 kilometara od severne granice s Gazom. Danas je vojno krilo Hamasa zapretilo da će ciljati međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva, upozorivši aviokompanije da tamo ne bi trebalo da lete.

Na izraelskoj strani nije bilo poginulih, a među ubijenim Palestincima je mnogo civila i dece.

Izrael tvrdi da udarima na kuće ekstremista prethodi upozorenje telefonom ili ispaljivanjem male rakete da se stanari sklone. Međutim, te poruke u mnogim slučajevima ne dopiru do Palestinaca tako da nemaju šansi da pobegnu.

Ofanziva je nastavljena, kako je i započela žestokim vazdušnim udarima, a još na samom početku odobrena je mobilizacija 40.000 rezervista za slučaj kopnene ofanzive koju izraelski lideri stalno nagoveštavaju.

U nastojanju da se to spreči predsednik SAD Barak Obama je sinoć u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom ponudio da posreduje u uspostavljanju prekida vatre.

Izraelski mediji komentirišu da nema zapravo nikavog plana da se primirje uspostavi u ovom trenutku, a Netanijahu je u četvrtak rekao da ta tema nije na dnevnom redu.

Ovo je najžešći sukob između Izraela i Hamasa od novembra 2012. godina. Tada je prekidu vatre posredovaso Egipat, koji je danas osudio Izrael za koletivno kažnjavanje Palestinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: