Beograd: Ratko Mladić na plakatima

U danu kada se obeležava godišnjica srebreničkog masakra, u centru Beograda pojavili su se plakati sa likom haškog optuženika Ratka Mladića.

Izvor: B92

Petak, 11.07.2014.

15:21

Default images

Na plakatima piše: "Đenerale, hvala ti za Srebrenicu". Za sada nije poznato ko stoji iza ovih plakata kojima se veliča zločin u Srebrenici, a na plakatima stoji potpis "srbska akcija, podvig i borba". Plakati se nalaze u Knez Mihailovoj ulici, na autobuskim stanicama i podzemnim prolazima po centru Beograda.

Ratku Mladiću se pred Haškim tribunalom sudi upravo za zločine u Srebrenici.

U vreme rata u BIH Srebrenica je bila muslimanska enklava u istočnoj BiH, koja je formalno bila pod zaštitom UN. Tu je bio stacioniran holandski bataljon. Napad na Srebrenicu počeo je 6. jula 1995. i završio se pet dana kasnije ulaskom VRS pod komandom generala Ratka Mladića u grad.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka. Oko 30.000 žena i dece deportovano je za dva dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: