"Bavimo se zakonima ne doktoratima"

Posao Ministarstva prosvete je da sprovodi zakone i da predlaže izmene, a proverom naučnih radova se bavi akademska zajednica, izjavio ministar Srđan Verbić.

Izvor: B92, Beta

Petak, 11.07.2014.

11:38

Default images

"Posao Ministarstva je da sprovodi zakone i da u skladu sa potrebama predlaže izmene zakona. U toku je javna rasprava o Zakonu o visokom obrazovanju, gde pokušavamo sistemski da rešavamo stvari, a između ostalog, tu je i provera kvaliteta rada visokoškolskih ustanova", rekao je ministar novinarima u Vladi Srbije.

On je dodao, povodom navoda da je doktorat gradonačelnika Beograda Siniše Malog plagijat, da Ministarstvo prosvete i nauke nema kapacitet da se bavi kvalitetom naučnog rada i nastave na visokoobrazovnim institucijama, niti treba da ima takav kapacitet, jer za to postoji akademska zajednica.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je ranije danas da stoji iza svog doktorskog rada.

"Stojim iza svog doktorskog rada i podržavam sve što je rekao dekan FON-a. Taj doktorski rad mogu da ocenjuju samo članovi moje komisije", rekao je Mali za današnje izdanje dnevnog lista "Danas".

Kako list saznaje, nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka će na sednici 18. jula razmatrati izveštaje profesora Ondreja Jaška, koji je bio mentor gradonačelniku tokom izrade doktorata.

Na sajtu Peščanika objavljen je tekst "Velike tajne Malog majstora - Ili kako je Siniša Mali ukrao doktorat", u kojem se navodi da je 33 odsto ili više teksta doktorskog rada gradonačelnika Beograda, odbranjenog na FON-u, plagirano.

"Ogromna odgovornost na svima koji se bave obrazovanjem"

Akademska javnost ima odgovornost, saglasan je profesor Đorđe Pavićević. On ipak upozorava da je na Ministarstvu da ispravlja anomalije tog sistema, ako se već pokazuje da sistem ne funkcioniše.

"Kada se uzme istorija tih nezavisnih tela, recimo, u prošlosti je akreditacionoj komisji oduzet poseban račun i podračun i pare idu u budžet, onda im se dodeljuje iz budžeta... Dakle, ne možemo tvrditi da je to nezavisno telo i oprati ruke i reći ja se brinem samo o legalnosti čitavog postupka", kaže za B92 Pavićević.

Odgovornost institucija je ključno pitanje, poručuju iz nevladinog sektora.

"Mi imamo instituciju, nezavisnu, dakle ne u sastavu izvršne vlasti - Nacionalni savet za visoko obrazovanje, koji ima mandat da brine o kvalitetu visokog obrazovanja. Dakle, ako lažni doktorati i plagijati nisu kvalitet visokog obrazovanja, ja ne znam šta nije... Ja ne razumem kako uopšte mogu toliko da prebacuju lopticu jedni na druge, kada je očigledno da je odgovornost svih koji se u državi bave obrazovanjem ogromna", kaže za B92 Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

Građani gledaju u državu da obezbedi kvalitet obrazovanja, kaže Popović. On upozorava da političku zaštitu ne sme da ima niko od dovedenih u vezu s plagijatima - od Nebojše Stefanovića, preko Aleksandra Šapića do Siniše Malog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: