Sankcije zbog UKR za još 11 osoba

Zemlje članice Evropske unije dogovorile su se da dodaju još 11 imena na spisak osoba kojima su zamrznuta sredstva u inostranstvu u okviru krize u Ukrajini.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2014.

11:34

Default images

"Spisak se prvenstveno odnosi na seperatiste u Ukrajini, a ima i dva Rusa", izjavio je sinoć neimenovani diplomata posle sastanka ambasadora EU posvećenog tom pitanju.

Te mere stupaju na snagu u subotu, a imena će biti uskoro objavljena u Službenom glasniku EU.

EU je do sada sankcionisala 61 osobu u Rusiji i Ukrajini, kao i dve energetske kompanije na Krimu, koji je u martu pripojen Rusiji.

Lideri EU su na samitu 27. juna najavili mogućnost novih sankcija ako se proruski aktivisti ne angažuju u smirivanju situacije na istoku Ukrajine.

Od proruskih aktivista se traži da proveravaju primenu prekida vatre, predaju kontrolu granice na istoku zemlje vlastima u Kijevu, oslobode taoce i započnu mirovne pregovore.

"Nova imena su dodata jer se ne ispunjavaju uslovi koje su postavili u junu evropski rukovodioci", naveo je diplomata.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko odlučio je početkom jula da okonča višednevni prekid vatre i ponovo pokrene ofanzivu protiv proruskih aktivista na istoku zemlje.

Sukobi su i danas nastavljeni na istoku Ukrajine, a u novim okršajima stradalo je tri ukrajinska vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: