Izrael:Hamas će platiti visoku cenu

Dok je sve učestalija razmena raketa Izraela i Gaze, izraelska vojska ne očekuje skorije rešenje krize i sprema se za kopnenu ofanzivu, koja je sve izvesnija.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 09.07.2014.

07:58

Default images

Izraelski ministar odbrane Moše Jalon najavio je da će se izraelska vojna kampanja protiv Hamasa u pojasu Gaze proširiti u nekoliko narednih dana i zarekao se da će se njome "naplatiti ogromna cena".

"Nastavljamo napade kojima se naplaćuje visoka cena od Hamasa. Uništavamo oružje, terorističku infrastrukturu, komandne i kontrolne sisteme, institucije, vladine zgrade, kuće terorista i ubijamo teroriste", rekao je Jaalon.

On je dodao da će se "ta aktivnost nastaviti i eskalirati".

S našeg stanovišta, to je kampanja koja se neće skoro završiti i moramo i dalje da budemo strpljivi i čvrsti. Nastavićemo da udaramo Hamas i terorističke organizacije jako, iz vazduha, na moru i na kopnu, kako bi osigurali bezbednost građana Izraela", istakao je Jalon, precizirajući da će se "kampanja protiv Hamasa proširiti u narednih nekoliko dana".

On je pohvalio građane za to što pažljvo slede instrukcije i izrazio podršku komandantima i vojnicima za podršku na kopnu, kao i one na moru i u vazduhu koji, kako je naveo, odlučno i profesionalno deluju da štite građane Izraela.

Ministar je to rekao drugog dana izraelske ofanzive na pojas Gaze, čiji je cilj da se zaustavi raketiranje Izraela s te palestinske teritorije kojom vlada islamistički Hamas.

Prethodno je izraelski visoki zvaničnik rekao za CNN da bi kopnena operacija "mogla da bude neophodna", dok je ministar odbrane rekao da se operacija protiv militantne grupe Hamas "najverovatnije neće okončati za nekoliko dana". Najmanje pet raketa ispaljenih iz pojasa Gaze oboreno je danas iznad Tel Aviva i okolnog područja, javio je izraelski vojni radio.

Zbog raketne vatre začule su se sirene, ali svih pet raketa presrele su u vazuhu protivraketne baterije "gvozdena kupola", dodaje se u izveštaju radija. Jutros je ispaljena jaka baražna vatra na centralni deo Izraela, javio je Rojters.

Izrael je saopštio da pripadnici Hamasa u pojasu Gaze imaju desetine dalekometnih raketa koje su sposobne da prodru u Izrael dublje nego ikada ranije.

Jedna raketa pala u utorak u Haderu, koja je 100 kilometara udaljena od pojasa Gaze. Izraelci su se sklanjali u skloništa od bombi u Tel Avivu i Jerusalimu. Iznad područja Tel Aviva su dve rakete presretnute, a u Jerusalimu su takođe dve pale van grada.

Izrael je u utorak započeo ofanzivu bombardujući ciljeve u Gazi iz vazduha i s mora da zaustavi pojačano raketiranje svoje južne teritorije iz tog palestinskog područja. Najmanje 23 čoveka su ubijena širom pojasa Gaze u izraelskoj ofanzivi, započetoj u utorak udarima iz vazduha i s mora, saopštili su danas palestinski zvaničnici.

Izraelske vazduhoplovne snage napale su 160 terorističkih mesta od ponoći, navedeno je u kabinetu izraelskog vojnog portparola.

U utorak je ciljano oko 260 meta, uključujući domove komandira Hamasa, u odgovoru na 160 raketa iz Gaze, od kojih su neke ispaljene nadomak Tel Aviva i Jerusalima.

Oba ta grada ciljana su i u ranijem velikom sukobu u Gazi, novembra 2012. godine, dve rakete u području Tel Aviva presreo je protiv raketni sistem "gvozdena kupola".

Hamas tvrdi da je takođe ispalio raketu na severni izraelski grad Haifu, udaljenu 140 kilometara, ali to nije potvrđeno, a Izrael je saopštio da je raketa pala u Haderu oko 100 kilometara od Gaze, dalje nego ikada, javio je Rojters.

Izraelski medji su javili da je na taj grad ispaljena sirijska raketa M302.

Na izraelskoj strani ranjeno je najmanje dvoje ljudi, a na palestinskoj ima najmanje 17 civilnih žrtava, uključujući petoro dece.

Nastavak raketiranja Izraela mogao bi da podstakne tu zemlju da pokrene kopnenu ofanzivu.
Dim iz pojasa Gaze (Foto: Beta/AP)
Izraelska vlada odobrila je u utorak mobilizaciju 40.000 rezervista, uz 1.500 već mobilisanih, što nagoveštava da će ofanziva trajati dugo.

Naoružani hamasovci pokušali su juče po podne da se ubace morskim putem na jug Izraela, blizu granice s Gazom. Sva četvorica napadača su ubijena blizu jednog kibuca i vojne baze.

Rano jutros ubijen je lider ekstremističke organizacije Islamski džihad na severu pojasa Gaze, rekli su njegovi susedi i lekari, uz još petoro ljudi, uključujući članove porodice.

Hafez Hamad, njegova dva brata i roditelji ubijeni su u vazdušnom udaru na grad Beit Hanun na severu pojasa Gaze, saopštili su mediji Hamasa, koji kontroliše to područje.

Jedna žena je takođe poginula. Još jedan pripadnik Hamasa bio je meta napada u Rafi na jugu.

Od početka ofanzive poginulo je pet pripadnika Hamasa i lider Islamskog džihada.

Palestinski predsednik Mahmud Abas, čije je sedište na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali saopštio je sinoć da je govorio s Egiptom o krizi u Gazi.

Egipat je inače ranije posredovao prekidu vatre u sukobu Izraela s Hamasom.

U saopštenju iz Abasovog kabineta je rečeno da je egipatski predsednik Abdel Fatah Sisi izjavio da je zainteresovan za bezbednost palestinskog naroda u pojasu Gaze, najavivši da će Kairo uložiti napore da se postigne prekid vatre.

Do eskalacije sukoba došlo je nakon ubistva tri mlada Jevrejina, za šta je optužen Hamas, i ubistva iz osvete jednog palestinskog mladića koje su priznali jevrejski ekstremisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: