Korupcija u zdravstvu širom Srbije

Za prvih godinu dana rada SMS servisa za prijavu korupcije u zdravstvu na broj telefona 061/2444424 stiglo je oko hiljadu poruka.

Izvor: B92

Sreda, 09.07.2014.

23:07

Default images

Najzastupljeniji gradovi su, sa više od pet prijava, Beograd (97), Čačak (25), Novi Sad (25), Novi Pazar (16), Niš (15).

"Rezultati pokazuju da ne postoji deo Srbije koji je imun na korupciju, kao i da postoji strah građana da stanu imenom i prezimenom iza krivičnih prijava i tako omoguće da se pravne procedure sprovedu do kraja", kaže Predrag Stojičić, lider inicijative „Glasno za zdravstvo“ u okviru Udruženja građana „Srbija u pokretu“, koje je pokrenulo SMS servis. On ističe da bez hrabrosti građana neće biti promene sistema i poziva građane da budu istrajni u borbi protiv korupcije u svim njenim fazama.

Inače, građani su, pored slučajeva korupcije (302 poruke), prijavljivali i nepravilnosti u radu zdravstvenih ustanova, kao što su povreda prava pacijenata (98 poruka) ili organizacija rada zdravstvene službe (109 poruka).

SMS servis za prijavu korupcije u zdravstvu pokrenut je 12. juna 2013. godine, a „Srbiji u pokretu“ je na ovom projektu podršku dala Agencija za borbu protiv korupcije, Ministarstvo zdravlja i Program za razvoj Ujedinjenih nacija. Servis je dostupan građanima 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, a obučeni aktivisti i aktivistkinje odgovaraju na sve validne poruke u roku od 48 sati.

Prijave nadležnim organima

U ime građana koji su prijavili korupciju, a želeli su da ostanu anonimni, „Srbija u pokretu“ je podnela 15 krivičnih prijava nadležnim javnim tužilaštvima. Pored toga, za prijave koje nisu bile potpune, ali jasno ukazuju na postojanje sumnje na koruptivne radnje, poslato je sedam obaveštenja nadležnim policijskim upravama. Na 13 prijava i obaveštenja nadležne ustanove nikada nisu odgovorile, a neke su odbijene zbog nemogućnosti otkrivanja identiteta prijavioca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: