Sirene u Jerusalimu, rakete iz Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu apelovao je večeras na svoju zemlju da ima strpljenje, istakavši da ofanziva koja je počela protiv Hamasa može da traje.

Izvor: B92

Utorak, 08.07.2014.

21:43

Default images

Vazdušne sirene začule su se u medjuvremenu širom Jerusalima zbog raketnog napada iz pojasa Gaze. Dve slabe eksplozije odjeknule su se ubrzo potom. Nije bilo jasno da li je to eksplozija raketa ili je projektil presretnut, kako navodi Asošijeted pres.

Jerusalim ja čak 80 kilometara udaljen od severa Gaze.

Prethodno su se sirene oglasile u Tel Avivu, udaljenom 70 kilometara od palestinske teritorije uz obalu Sredozemnog mora. Ta raketa je presretnuta, a sirena se oglasila još jednom i raketa je opet presretnuta. To znači da je Hamas poceo da ispaljuje rakete duplo većeg dometa od onih kojima raketira jug Izraela.

U izraelskoj ofanzivi poginulo je do sada najmanje 16 Palestinaca, uključujući najmanje petoro civila, rekli su palestinski izvori.

"Iz perspektive terorističkih organizacija, čitav Izrael je deo jednog fronta i svi izraelski gradjani su mete," naveo je Netanijahu u snimljenom video saopštenju.

"Zato moramo stajati zajedno kao jedan. Ujedinjeni i sigurni u pravednost našeg cilja. Delujemo odlučno da povratimo zatišje i nastavićemo to da radimo dok se zatišje ne obnovi, tako da naši gradjani i deca mogu da žive u sigurnosti," rekao je Netanijahu.

Istakavši da je Izrael usred kampanje da povrati bezbednost svojim gradjanima, Netanijahu je upozorio: "Nećemo podnositi ispaljivanje raketa na naše gradjane i zajednice i zato sam naredio značajno proširenje akcije IDF ( izraelske odbrambne armije ) protiv terorista Hamasa i terorista iz drugih organizacija u Gazi."

On je takodje rekao da je preduzeo taj korak nakon što su svi napori da se zatišje povrati ignorisani i Hamas se odlučio za eskalaciju.

"Mi nismo željni bitke ali bezbednost naših gradjana i dece nam je preča od svega," rekao je izraelski premijer, naglasivši da su vojne akcije uperene protiv Hamasa, a ne nevinih gradjana.

"Za razliku od Izraela Hamas se namerno krije iza palestinskih civila i biće odgovoran ako oni budu slučajno povredjeni", dodao je on i ponovio da se operacija "Zaštitna ivica" možda neće skoro završiti.

Načelnik izraelskog Generalštaba Beni Ganc rekao je da je Hamas izabrao eskalaciju i da su mu se pridružile druge ekstremističke organizacije.

"Aktiviraćemo svu našu snagu i iskoristiti sve vreme koje je potrebno u raznim fazama da postignemo pobedu", rekao je Ganc, upozorivši da može biti iznenadjenja raketnih i terorističkih napada i problema ali da Izrael mora biti spreman na sve mogućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: