Kijev: Pobunjenici da polože oružje

Ukrajinska vlada neće razgovarati s pobunjenicima dok ne polože oružje, izjavio je danas ministar odbrane Valerij Geletej.

Izvor: Beta

Utorak, 08.07.2014.

11:28

Default images

"Neće biti jednostranog prekida vatre ukrajinskih snaga angažovanih u antiterorističkoj operaciji" na istoku zemlje, rekao je ukrajinski ministar, prenelo je Ministarstvo odbrane.

Desetodnevni jednostrani prekid vatre istekao je 30. juna i ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da neće da ga produži, jer nije dao rezultate u smirivanju situacije.

"Ukrajinski predsednik je jasno rekao: svaki pregovori, kakvi god oni bili, mogući su samo kada borci definitivno polože oružje", rekao je ministar i time odbacio pozive Evropljana da se ponovo proglasi bezuslovni prekid vatre.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Sstajnmajer juče je pozvao Kijev da razgovara sa separatistima na istoku da bi se postiglo primirje, a portparol Vlade u Berlinu izjavio da je neophodno što pre postići bilateralni bezuslovni prekid vatre.

Kijev smatra da bi bezuslovno primirje samo ojačalo pobunjenike koji delimično kontrolišu granicu Ukrajine s Rusijom.

Francuski i američki predsednici, Fransoa Oland i Barak Obama, u ponedeljak su u telefonskom razgovoru takođe pozvali na što hitniji sastanak kontakt-grupe za Ukrajinu radi postizanja primirja.

Oni su ponovo pozvali predsednika Rusije Vladimira Putina da izvrši pritisak na proruske separatiste da prihvate dijalog sa ukrajinskim vlastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: