Teško do provere doktorata ministra

Na sutrašnjoj sednici KONUS-a najverovatnije neće biti doneta odluka o formiranju komisije za preispitivanje spornog doktorata ministra policije, saznaje Danas

Izvor: Danas

Utorak, 08.07.2014.

13:13

Default images

O tome bi mogla jedino da glasa Skupština Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), u kojoj su 103 člana sa osam državnih i 10 privatnih univerziteta.

Međutim, zasad se ne čini kao realan scenario da Rektorski savet zatraži izjašnjavanje Skupštine, niti da to telo donese zaključak o formiranju pomenute komisije, jer po zakonu KONUS za to nije nadležan.

Na to je ukazao predsednik KONUS-a i rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširević na sednici Senata BU, sa koga je potekao predlog o preispitivanju navoda da je Stefanovićev doktorat plagijat. Rektorski savet KONUS-a, koji čine rektori svih državnih i privatnih univerziteta, članova konferencije, na sutrašnjoj sednici trebalo bi samo da razmatra inicijativu Senata BU.

Slobodan Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu, kaže za Danas da Rektorski savet nije po Zakonu o visokom obrazovanju nadležan da odgovori na ovu inicijativu, niti može ad hok da formira komisiju za ispitivanje bilo čijeg doktorata.

"Još 2007. i 2008. godine Komisija za akreditaciju, čiji sam bio predsednik, upozoravala je na besprizorne pritiske kojima je bila izložena. Akademska zajednica bila je nema, a Nacionalni savet za visoko obrazovanje i Ministarstvo prosvete nisu reagovali. Posle dugih sedam godina, kad je to postalo politički oportuno, reaguju upravo oni bez čije prećutne saglasnosti ne bi ni bilo anomalija u sistemu visokog obrazovanja", poručuje Arsenijević.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu i potpredsednik KONUS-a Miroslav Vesković takođe ukazuje na zakonska ograničenja.

"Videćemo kako će inicijativa Senata BU biti prezentovana na sednici, ali Rektorski savet i KONUS u celini proceduralno nisu ovlašćeni da se bave ovom temom. Ako se takvo pitanje otvori, onda su na stolu sve doktorske disertacije. To bi značilo da KONUS može naknadno da analizira svaki doktorat, što nije realno. Mislim da je u konkretnom slučaju najveća odgovornost na fakultetu i univerzitetu koji je izdao doktorsku diplomu", kaže Vesković. S njim se slaže rektor Univerziteta Metropolitan Dragan Domazet, inače jedan od retkih sa privatnih visokoškolskih ustanova koji je juče želeo da govori o predstojećoj sednici KONUS-a. Upitan kakav će zauzeti stav, Domazet je odgovorio da najpre želi da čuje mišljenje pravne službe.

"Jedno je dobra volja da se zloupotrebe spreče, a s druge strane postoji autonomija univerziteta koju poštuje zakon. Bez obzira šta lično mislio o nekom doktoratu i koliko god bio kritičan, ako nemamo po zakonu pravo da formiramo komisiju za preispitivanje nečijeg doktorata, nemamo pravo ni da pokrenemo postupak. Dakle, ako nema pravnog osnova, onda ćemo mi napraviti prekršaj", ističe Domazet.

On smatra da su poslednjih godina doktorati devalvirani, napominjući da je kao rektor Metropolitan univerziteta zatražio od svojih kolega pooštravanje kontrole, kako se ne bi desilo da neko olako doktorira bez kriterijuma.

"Na našem univerzitetu je pravilo da se ne može zakazati odbrana doktorske disertacije dok se ne objavi rad u međunarodnom časopisu sa SCI liste, a koji se odnosi na temu doktorata. Jer kad prođete međunarodnu recenziju, mala je verovatnoća da se provuče nešto loše. Ja sam na svom fakultetu najbrže doktorirao, a za to mi je trebalo pet godina. Sada se to događa za godinu ili dve. Bez najmanje tri, četiri godine rada ne mogu da se završe ozbiljne doktorske studije. Generalno postoji problem sa doktorskim studijama i on treba sistemski da se reši, a ne od slučaja do slučaja", smatra Domazet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: