EU zbog UKR širi listu sankcija

Vlade zemalja EU postigle su načelan dogovor o proširenju liste sankcija u vezi sa situacijom u Ukrajini, javio je Rojters, pozivajući se na diplomatske izvore.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.07.2014.

21:35

Default images

Jedan neimenovani diplomata iz EU rekao je britanskoj agenciji posle sastanka ambasadora zemalja Unije na kojoj je razgovarano o situaciji u Ukrajini, da će o konkretnim imenima biti reči na narednom sastanku u sredu, 9. jula.

Prema rečima tog diplomate, očekuje se da će na listu doći "pre osobe, nego kompanije", dok je drugi diplomata rekao da će na listu dospeti većim delom "separatisti sa istoka Ukrajine".

EU je do sada usvojio i više puta proširivao spisak sankcija uvedenih osobama koje smatra odgovornim za narušavanje teritorijalne celovitosti Ukrajine.

Trenutno je na toj listi 61 osoba iz Rusije i Ukrajine, kojima je zabranjen ulazak u EU, a njihovi eventualni ulozi u bankama zemalja-članica su zamrznuti.

Pored toga, sankcije su uvedene i za dve energetske kompanije sa Krima, podseća Rojters.

Ruska državna agencija Itar-Tass javila je iz Brisela, takođe se pozivajući na izvore u evropskim institucijama, da Savet EU na nivou stalnih predstavnika 28 zemalja članica, nije danas doneo odluku o uvođenju ekonomskih sankcija, već da je postignuto "načelno razumevanje" za mogućnost "širenja ograničavajućih mera prema Rusiji", odnosno "crne liste" građana Rusije i Ukrajine, kojima je privremeno do novembra zabranjen ulazak u zemlje Unije i zamrzavanje uloga.

"O prelasku na 'treću fazu' sankcija (trgovinsko-ekonomskih) sada se ne govori", rekao je izvor ruske agencije.

Agencija podseća da su 27. juna, posle potpisivanja sporazuma o pridruživanju sa Ukrajinom, na Samitu EU formulisana četiri zahteva Rusiji, uz najavu da će - ukoliko do 30. juna oni ne budu ispunjeni, biti razmotrena mogućnost uvođenja novih sankcija.

EU je tražila da se, prvo, formira "mehanizam monitoringa poštovanja režima prekida vatra i efikasne kontrole granice pod nadzorom misije OEBS", zatim da se vladinim snagama vrate granični punktovi Izvarino, Dolžanski i Krasni Partizan, da budu oslobođeni svi taoci, uključujući posmatrače OEBS-a, i da budu pokrenuti sveobuhvatni pregovori radi sprovođenja mirovnog plana ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

Diplomatski izvor u Briselu rekao je Itar-Tassu da je za uvođenje ekonomskih sankcija Rusiji potrebno da se lideri EU okupe na novom samitu, dok se "crna lista" može proširiti jednostavnom odlukom Saveta EU.

EU je 22. juna donela odluku da zabrani uvoz u zemlje članice robe sa Krima, koja nema ukrajinske sertifikate, što se neformalno smatra delom sankcija protiv Rusije, kao tzv. strategija nepriznavanja stupanja Krima u sastav Rusije, u skladu sa kojom sve zemlje Unije treba prema poluostrvu da se odnose kao prema delu ukrajinske teritorije, podseća ruska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: