Izraelska vojska se sprema za napad

Izraelska vojska preduzima "značajne korake" da se pripremi za pojačane napade protiv Hamasa u pojasu Gaze, pišu izraelski mediji pozivajući se na vojne izvore.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2014.

19:04

Default images

Ti izvori navode da se to ne može izbeći, jer je bezbednost narušena i u drugim područjima, što je aluzija na nerede u arapskim gradovima na severu Izraela i u istočnom Jerusalimu.

Neredi su izbili nakon otmice i ubistva palestinskog tinejdžera prošle nedelje. On je otet i ubijen, kako Palestinci tvrde, u znak osvete za otmicu i ubistvo trojice izraelskih tinejdžera, čija su tela pronađena pre nedelju dana na Zapadnoj obali.

Pripreme izraelske vojske obuhvataju mobilizaciju do 1.500 rezervista i razmeštanje pešadijskih napadačkih jedinica na granici s Gazom, u slučaju da se "donese odluka" za ofanzivu u Gazi, navodi izvor na koji se poziva " Džeruzalem post."

"Spremni smo za eskalaciju," rekao je taj izvor, dodavši da Hamas ne samo da nije sprečio druge ekstremističke organizacije da ispaljuju projektile na jug Izraela, već je aktivno i dominantno učestvovao u nedavnim napadima. Takođe je rečeno da se vojska sprema za postepeno pojačanje upotrebe sile.

"Poruka Hamasu je jasna. Bezuslovan prekid vatre. U četvrtak prošle nedelje rekli smo da će se na zatišje odgovoriti zatišjem. Sada vidimo da se to nije desilo," naveo je dalje "Post" upozorenje pomenutog izvora.

Prošle noći je sedmoro hamasovaca poginulo u tunelu u pojasu Gaze, u izraelskom vazdušnom udaru, kako su prenele svetske agencije. Još dvojica pripadnika druge ekstremističke organizacije poginula su u odvojenom udaru. Međutim, vojni izvori danas navode da je pogibija hamasovaca rezultat prevremenog aktiviranja eksploziva koje su oni podmetali u tunel da napadnu izraelsku vojsku.

Danas su izraelski borbeni avioni ispalili tridesetak raketa na taj tunel, javili su palestinski izvori. Hamas je još jutros zapretio da će "neprijatelj" za smrt pripadnika te organizacije "platiti ogromnu cenu".

Izrael inače krivi Hamas, koji vlada pojasom Gaze, za ubistvo izraelskih tinejdžera. Hamasovci su pozdravili taj potez, ali nisu preuzeli odgovornost.

U potrazi za otetima je posle otmice 12. juna organizovana velika potera u okviru koje je uhapšeno na stotine Palestinaca na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali, najviše pripadnika Hamasa. U isto vreme učestalo je raketiranje juga Izraela, na šta je izraelska vojska odgovorala vazdušnim udarima. Pokušaji Egipta da posreduje prekidu vatre nisu urodili plodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: