Srušena tri mosta ka Donjecku

Tri mosta na glavnim putevima ka Donjecku na istoku Ukrajine dignuta su danas u vazduh, da bi se, kako se pretpostavlja, usporio mogući napad ukrajinskih snaga.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2014.

16:57

Default images

Separatisti koji su se pred ukrajinskom vojskom povukli iz Slovjanska i drugih istočnih gradova, tokom vikenda pregrupisali su se u Donjecku.

Za sada nije poznato ko je danas digao u vazduh putni most i dva železnička mosta, ali se pretpostavlja da bi od toga najveću korist mogli da imaju pobunjenici.

U sukobima ukrajinske vojske i proruskih separatista od aprila je poginulo 400 ljudi.

Uništeni su mostovi kod sela Novobakmutivka, Zakitne i Seleznevka, navele su saobraćajne službe Donjecka.
Foto: Beta/AP
Pobunjenici kontrolišu zgradu gradske uprave u Donjecku i kontrolne punktove u okolini grada, a veliki broj njegovih stanovnika napustio ga je zbog sukoba.

Analitičari smatraju da će zauzimanje Donjecka ipak biti mnogo teže nego zauzimanje Slovjanska, deset puta manjeg grada, jer bi bilo potrebno voditi borbe po ulicama grada, u čemu bi prednosti imali pobunjenici.

Ukrajinska vlada je saopštila ranije danas da je njena vojska preuzela kontrolu nad još dva grada, Artjomivskim i Družkivkom, koji su do skoro bili u rukama proruskih snaga.

Dve trećine Rusa protivi se upotrebi ruske vojske u jugoistočnoj Ukrajini, pokazali su rezultati ankete Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja.

Lugansk: Proruske snage pucale po ukrajinskim vojnicima

Proruske snage u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) pucale su danas iz teške artiljerije po pozicijama ukrajinskih snaga u oblasti aerodroma u Lugansku, javio je Itar-Tass, pozivajući se na očevice.

Prema ruskoj agenciji, proruske su otvarali minobacačku vatru po ukrajinskoj vojsci stacioniranoj blizu sela Metalist i Krasni Jar.

Ukrajinska agencija UNN navodi da su proruske snage u Lugansku obnovile vatru po predgrađima iz višecevnih raketnih bacača "Grad".

S druge strane, Itar-Tass pozivajući se na predstavnike LNR javio je da su iz tog raketnog sistema po Lugansku pucale ukrajinske snage, da ima žrtava i da je oštećeno nekoliko zgrada.

Sagovornik agencije rekao je da se na snimcima iz predgrađa vide plotuni od najmanje 30 raketa ispaljenih ka Lugansku i da se pretpostavlja da je cilj bila zgrada vazduhoplovne akademije.

Jedno od punjenja palo je na vozilo i ubilo nekoliko ljudi, navodi taj predstavnik LNR.

Takođe se navodi da je vatra otvorena i sa aerodroma u Lugansku, koji je pod kontrolom Nacionalne garde, i da je na tu paljbu odgovoreno minobacačkom vatrom.

Pres služba LNR prenosi da je protekle noći u predgrađima Luganska bilo razmene artiljerijske vatre u rejonima Luganske, Krasnog Jara, Aleksandrovke i Zelenog Čestara, odakle su ukrajinske snage pokušale da se probiju u grad.

Posle kratkotrajnog primirja koje je proglasio ukrajinski predsednik Petro Porošenko, od početka jula obnovljena je operacija ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine.

Proteklog vikenda proruske snage bili su prinuđeni da se povuku ka Donjecku i Lugansku iz Slavjanska, Kramatorska, Artjomovska, Konstantinovke i Družkovke da bi, kako su istakli, poštedeli civile od napada.

Kako je rekao zamenik sekretara ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Mihail Kovalj, Donjeck i Lugansk će biti blokirani kako bi se ustanici primorali na predaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: