Merkelova sa premijerom Kine

Nemačka kancelarka Angela Merkel se u Pekingu sastala s premijerom Kine, Lijem Kećijangom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2014.

09:17

Default images

Merkel predvodi veliku delegaciju poslovnih ljudi u poseti čija je svrha jačanje trgovine ta dva privredna giganta sveta.

U svoju sedmu posetu Kini od kada je kancelarka, Merkel je stigla u nedelju, a u ponedeljak ujutru sastala se s kineskim premijerom u Velikom narodnom domu u Pekingu i izrazila interesovanje za razvoj oblasti u unutrašnjosti Kine.

Merkel je rekla da će razgovori obuhvatiti društvene teme i ljudska prava.

Ona će biti na sastanku Kinesko-nemačke komisije za privredu i trgovinu i susresti se sa predsednikom Kine, Si DJinpingom koji je marta posetio Berlin, kada su potpisani ugovori o saradnji Dajmlera i BMW-a s kineskim partentima.

Moguće je da će na dnevnom redu biti i pregovori sa Iranom o njegovom nuklearnom programu, kao i kriza u Ukrajini.

Kina i Nemačka deo su šestočlane grupe koja pregovara sa Iranom o njegovom nuklearnom programu, dok je Angela Merkel ključna u pokušajima da budu smanjene napetosti u Ukrajini i da se Rusija podstakne na saradnju, podseća Asošiejted Pres (AP).

Merkel je u nedelju u kineskom gradu Ssengduu razgovarala sa članovima foruma za nemačko-kineski dijalog, bila i na forumu o saradnji Nemačke i kineskih pokrajina u urbanizmu, i posetila fabriku Folksvagena, u kojoj radi 7.300 ljudi.

Ona će u utorak održati govor pred studentima na Tsinghua Univerzitetu u Pekingu.

Kina i Nemačka, dva najveća svetska izvoznika, imale su prošle godine međusobnu trgovinsku razmenu vrednosti 140,4 milijardi evra.

Kinu to čini trećim trgovinskim partnerom Nemačke, po čemu je ona ispred SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: