"Oslobodićemo i Kijev"

Oko 3.000 proruskih pristalica okupilo se danas u Donjecku, na skupu sa koga je poručeno da će povesti gerilsku borbu, i da će osloboditi i Kijev.

Izvor: B92

Nedelja, 06.07.2014.

18:16

Default images

Oko 3.000 pristalica proruske, samoproglašene "Narodne Republike Donjeck" okupilo se danas u centru istoimenog glavnog grada te oblasti, tvrdeći da će braniti grad s gotovo milion stanovnika od ukrajinske vojske koja tamo stiže.

"Povešćemo gerilsku borbu po celoj teritoriji oblasti Donjecka", izjavio je bivši "guverner" Donjecka Pavlo Gubarev, koji se na improvizovanu binu popeo s deset boraca naoružanih "kalašnjikovima".

"Oslobodićemo Kijev, ali za sada ne znamo koliko će krvi biti proliveno", dodao je Gubarev.

Okupljeni na Lenjinovom trgu nose transparente "Spasti Donjeck od ukrajinske vojske", i zastave samoproklamovane republike, Rusije i njene Komunističke partije. Demonstranti uzvikuju "Rusija, Rusija!" i "Fašizam ovde ne prolazi!".

Ima i transparenata podrške Igoru Strelkovu, jednom od vođa separatista, koji je, prema mišljenju vlasti Ukrajine, oficir vojne obaveštajne službe Rusije.

Iako je u Donjecku na prvi pogled mirno, artiljerijska paljba se čuje od aerodroma, gde se sukobljavaju dve strane.

Posle zauzimanja Slavjanska i Kramatorska, ukrajinska vojska nastavila je danas napredovanje ka Donjecku, udaljenom od tih gradova stotinak kilometara, ka jugu. Vojska je usput isterala proruske pobunjenike iz jednog sela - Konstjantinivka, i dva manja grada - Artemivska (77.000 stanovnika) i Drujkivka (60.000), saopštile su vlasti.

Zauzimanje Slavjanska gde se život normalizuje, i Kramatorska, dva značajna uporišta proruskih aktivista, predstavljaju prve uspehe ukrajinske vojske.

Analitičari ocenjuju da to podstiče Kijev da do cilja dođe vojnim, a ne diplomatskim putem, što traže Moskva i Evropska unija.

Ukrajinska vojska, kako javlja Raša tudej, granatira stambenu četvrt grada Luganska na istoku Ukrajine. Jedna osoba je poginula, a četiri je ranjeno, tvrde očevici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: