Sukob uoči sahrane tinejdžera

Izraelska policija sukobila se sa stotinama palestinskih demonstranata u Jerusalimu uoči sahrane palestinskog tinejdžera.

Izvor: Tanjug

Petak, 04.07.2014.

15:34

Default images

Hiljade ožalošćenih došlo je na njegovu sahranu u istočnom delu tog grada, a izraelska policija je tim povodom uvela jake mere bezbednosti. Ožalošheni su mahali palestinskim zastavama, dok je telo dečaka nošeno kroz kvart Šuafat u kome je živeo.

Porodica sedamnaestogodišnjeg Muhameda Abu Kdaira veruje da je on ubijen u znak osvete za otmicu i ubistvo trojice Izraelaca, čija su tela nadjena u ponedeljak na Zapadnoj obali posle 18 dana potrage.

Telo dečaka je najpre dovezeno kolima hitne pomći u džamiju pred sahranu uvijeno delom u tradicionalnu arapsku maramu. Policija je razmestila hiljade pripadnika kako bi čuvala red i mir. Posebne mere predostrožnsti su preduzete jer se sahrana poklapa sa prvim petkom svetog muslimanskog meseca Ramazana, tokom koga muslimani poste.

Portparol izraelske policije Miki Rozenfeld rekao je da su se policajci sukobili s Palestincima u Ras al Mudu i Vadi Djozu, u istočnom delu gradu. Pred tradicionalnu molitvu petkom u podne bilo je medjutim, mirno, nakon dva dana protesta otkako je mladić ubijen. Njegovo spaljeno telo nadjeno je u sredu u jerusalimskoj šumi.

Vest o njegovoj smrti izazvala je bes u kvartu Šuafat. Demonstranti su se dva dana zaredom sukobljavali s policijom, bacajući kamenice i zapaljive bobe, dok su ih bezbednosne snage rasterivale šok bombama i suzavcem. Porodica ubijenog podigla je veliki šator ispred kuće kako bi primala izjave saučešća. Takodje je delila postere povodom žalosti zbog njegove smrti.

Dečakov otac Husein rekao je da su lekari zavrsili obdukciju sinoć, preneo je Asošijeted pres.

Izraelska polivija je saopštila da još uvek istražuje motiv ubistva ali se sve manje veruje da je mladić žrtva ubistva iz časti, kako je prvobitno rečeno.

Izraelski lideri su osudili ubistvo i izraelski premijer Benjamin Netanijahu je rekao da će se naći počinioci.

"Ne znamo jos motive niti identitet počinioca, ali saznaćemo. Izvešćemo pred lice pravde kriminalce odgovorne za taj gnusan zločin, ma ko da su," istakao je Netanijahu sinoć u govoru povodom nacionalnog dana SAD u američkoj ambasadi u Tel Avivu.

"Ubistva, neredi, huškanje, osveta nemaju mesta u našoj demokratiji," naglasio je on.

Demonstracije su izbile ne nekoliko mesta nakon molitvi muslimana. Stotine Palestinaca je bacalo kamenice, a policija je odgovarala šok bombama. Bilo je nereda i na najosetvljivijem svetom mestu u Jerusalimu Haram al Šarifu ( Uzvišenom utoočištu), gde se nalazi džamija Al Aksa. Tamo su Palestinci bacili kamenice, ali izveštaja o povredjenima nije odmah bilo.

Napetost u odnosima Izraela i Palestinca je ionako bila pojačana nakon otmice tri izraelska tinejdzezra na Zapadnoj obali 12. juna. Posle otmice pokrenuta je velika potraga tokom koje je uhapšeno stotine Palestianca, mahom pripadnika Hamasa, organizacije koju Izrael krivi za otmicu. Hamas je pozdravio taj akt ali nije preuzeo odgovornost.

Uz napetost na Zapadnoj obali pojačano je i raketiranje Izraela iz pojasa Gaze, što je izazvalo izraelsku odmazdu.

Hamas je uoči današnje sahrane ponudio da zaustavi raketiranje ako Izrael obustavi vazdušne udare. Primirju su posredovali eigipatski obaveštajni zvaničnici. Medjutim, sporadično raketiranje se u medjuvremenu nastavilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: