Hamas spreman na primirje?

Hamas ponudio da zaustavi raketiranje ako Izrael zaustavi vazdušne udare na pojas Gaze, prenose danas izraelski mediji izveštaje Bi-Bi-Sija.

Izvor: Tanjug

Petak, 04.07.2014.

09:56

Default images

Izvori u toj islamističkoj organizaciji su naveli da su egipatski obaveštajni zvaničnici posredovali potencijalnom prekidu vatre, a Izrael to nije potvrdio. U poslednjih nekoliko dana pojačani su izraelski osvetnički udari nakon raketiranja iz Gaze.

U isto vreme napetost je velika u Jerusalimu pre planirane sahranu ubijenog palestinskog tinejdžera.

Prethodna dva dna bilo je sukoba izmedju maskiranih Palestinaca i izraelske polcije zbog otmice i ubistva sedamaestogodišnjeg Muhameda Abu Kdaira.

Motiv ubistva još nije potvrdjen ali ima tvrdnji da je to akt osvete za nedavno ubistvo trojice izraelskih tinejdžera na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sahrana je već odložena, što je jos više pojačalo napetost.

Policija je rekla da će dati telo porodici nakon tradcionalnih molitvi muslimana u podne koje će se završiti u 12,30 po lokalnom vremanu(10,30 po srednjeevropskom).

Izvor Hamasa rekao je da je bilo intenzivnih kontataka izmedju te organizacije i egipatskih zvaničnika i da se uspelo u postizanju novog primirja izmedju Hamasa Izraela i da će se to objaviti u roku od nekoliko sati.

U medjuvremenu je pristup jerusalimskom starom gradu, gde se nalazi džamija Al Aksa ograničen na muškarce starije od 50 godina i žene, kako bi se smanjila mogućnost za nerede.

Izrael je razmestio u četvrtak dodatne snage kraj granice s Gazeom nakon što je pojačano raketiranje juga Izraela.

Vojni portparol rekao je da su vojnici zauzeli odbrambene pozicije u izraelskim selima pogodjenim raketama.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da će Izrael delovati samo protiv daljeg raketiranja.

"Mi smo spremni za dve opcije na jugu. Ako vatra prema našim gradovima na jugu prestane onda ćemo i zaustaviti naše akcije. Druga opcija je da se vatra ka našim stanovnicima na jugu nestavi, onda će naše pojačane snage delovati silovito," rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: