UKR: Ministar odbrane obećava Krim

Ukrajina je danas za ministra odbrane, umesto Mihaila Kovala, dobila bivšeg policijskog oficira Valerija Geteleja.

Izvor: Beta

Četvrtak, 03.07.2014.

23:56

Default images

Getelej je izrazio nadu da će jednog dana biti održana "pobednička smotra u ukrajinskom Sevastopolju" na poluostrvu Krim koji je Rusija proletos anektirala.

Nastavljajući "antiterorističku operaciju" ukrajinski predsednik Petro Porošenko je odbacio mogućnost ponovnog prekida vatre što zahteva Evropska unija.

Ukrajinska ofanziva bi sada mogla da se pojača dolaskom Geteleja, bivšeg načelnika policijskog odeljenja za zaštitu javnih ličnosti, čije je imenovanje za ministra odbrane danas odobrio Parlament.

Porošenko je u Parlamentu rekao da će "očistiti vojsku od lopova i korupcije" i da će je novi ministar reformisati.

"Našoj vojsci je neophodan odlučan i črvst vođa, koji će preduzeti hitne reforme kako bismo dobili novu vojsku posle čega nikome neće pasti na pamet agresija na našu državu", rekao je Porošenko predstavljajući Geteleja.

"Ukrajina će pobediti. Pobednička smotra biće u ukrajinskom Sevastopolju", rekao je Getelej poslanicima.

General Viktor Mujenko danas je imenovan za načelnika Generalštaba ukrajinske vojske.

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je tokom telefonskog razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoaom Olandom izrazio "duboku zabrinutost" zbog rastućeg broja civilnih žrtava u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

Jelisejska palata je ranije saopštila da su Angela Merkel i Fransoa Oland tražili od Putina sa "interveniše kod (proruskih) separatista da pregovaraju o sporazumu s vlastima Ukrajine".

Merkel i Oland su Putinu ukazali na "značaj sprovođenja sporazuma koji su postigli šefovi diplomatije Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije, kako bi se pokušalo postizanje bilateralnog prekida vatre".

Kijev je objavio da je za pregovore, ali da su za prekid vatre "potrebne dve strane, a ne samo jedna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: