Mostar:Prijave zbog paljenja zgrada

Policija je podnela prijave protiv 43 osobe koje su učestvovale u februarskim neredima u Mostaru, kada je zapaljeno šest zgrada državnih institucija.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.07.2014.

16:31

Default images

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona podnela je kantonalnom Tužilaštvu prijave protiv 43 lica koja su učestvovala u neredima u Mostaru u februaru, kada je zapaljeno šest zgrada državnih institucija i stranačkih prostorija, izjavio je portparol Uprave kantonalne policije Srećko Bošnjak.

Širom Federacije BiH tada su počeli masovni protesti protiv vlasti, a za socijalnu pravdu tokom kojih su paljene zgrade institucija u kantonalnim središtima, pa i u Sarajevu, a u nekim gradovima počelo je procesuiranje tih krivičnih dela.

Kako kaže Bošnjak, izveštaj je podnesen protiv 39 punoletna i četiri maloletna lica, koja su osumnjičena da su počinila krivična dela paljevine, nasilničko ponašanje, oštećenje tuđe stvari i napad na službeno lice u obavljanju poslova bezbednosti.

"Izveštaj sadrži podatke o imenima kolovođa i učesnika u navedenim događajima i opisuje njihovo pojedinačno učešće u ovim dešavanjima", rekao je Bošnjak na konferenciji za novinare u Mostaru.

U izveštaju je navedeno 116 dokaza u vidu iskaza, svedočenja, video-zapisa, fotografija...

Načelnik kriminalističke policije kantonalnog MUP-a Ramiz Hasić kazao je da policija do sada nije došla do saznanja da su ova lica učestvovala u krivičnom delu napad na ustavni poredak ili sličnim krivičnim delima.

Takva sumnja bi, eventualno, mogla da bude istražena po nalogu Tužilaštva ili bi ono moglo da izvrši prekvalifikaciju krivičnog dela.

Upravo takve kvalifikacije izrečene su prilikom privođenja osumnjičenih za paljenje zgrade Predsedništva BiH u Sarajevu, takođe tokom građanskih protesta.

Iz kantonalne policije kažu da još nije utvrđen iznos materijalne štete pričinjene u neredima u Mostaru i da se na tome radi.

Tokom nereda 7. februara u Mostaru su zapaljene zgrade Gradske uprave i skupštine, Vlade i Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i stranačke prostorije Hrvatske demokratske zajednice i Stranke demokratske akcije, objavili su tamošnji mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: