Izrael:Novo ubistvo, reč o odmazdi?

Stotine Palestinca protestovalo je danas izazivajući nerede u istočnom Jerusalimu nakon ubistva arapskog tinejdžera.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 02.07.2014.

08:30

Default images

Jedan arapski tinejdžer iz istočnog Jerusalima je kidnapovan i ubijen, a sumnja se da je reč o odmazdi za nedavno ubistvo troje izraelskih tinejdžera.

Spaljeno telo arapskog tinejdžera nadjeno je jutros u jerusalimskoj šumi i policija ispituje moguću vezu s ranije prijavljenom otmicom palestinskog mladića u istočnom Jerusalimu.

Druga mogućnost koja se ispituje je da li je dečak ubijen zbog porodičnih nesporazuma, odnosno da li se radi o ubistvu zbog časti.

Ovaj incident se dogodio dan pošto su na groblju u Modiinu u centralnom Izraelu sahranjena trojica tinejdžera.

Demonstranti su u kvartu Šuafat palili automobilske gume, lupali prozore na železničkoj stanici i bacali kamenice na izraelsku vojsku i policiju, uzvikujući "žrtvovaćemo svoje živote za šahide (mučenike)".

Bezbednosne snage su ih rasterivale šok bombama.

Demonstranti su bacali kamenice i u Beit Hanini, a bačene su i tri cevne bombe, od kojih je jedan eksplodirala i jedna osoba je preneta u bolnicu. Medju policajcima nije bilo povredjenih.

Nekoliko stotina ljudi je stiglo do kuće ubijenog tinejdžera i izrazilo saučešće porodici.

Rodjaci ubijenog su osudili ubistvo, istakavši da je mladić žrtva otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera.

Jerusalimski gradonačelnik Nir Barkat oštro je osudio ubistvo arapskog mladića, rekavši da je to "užasan varvarski akt ".

"To nije naš način i ja sam u potpunosti ubedjen da će naše bezbednosne snage izvesti počinioce pred lice pravde," rekao j Barkat, apelujući na uzdržanost.

Izraelska ministarka pravde Cipi Livni ubistvo u Jerusalimu je označila "šokantnim incidentom koji se mora osuditi".

Ministar stanovanja Uri Ariel osudio je ubistvo, poručivši na Tviteru da je to "gnusan i akt" i pozvao policiju da "ne štedi napora da dospe do ubica".

Netanjahu osudio otmicu i ubistvo mladog Palestinca u Jerusalimu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu osudio je danas otmicu i ubistvo mladog Palestinca u Jerusalimu.

Jedan 17-godišnji Palestinac danas je otet i ubijen u Istočnom Jerusalimu što je, kako se veruje, odmazda za nedavno ubistvo trojice Izraelaca na Zapadnoj obali koju nastanjuju Palestinci, javio je izraelski radio.

"Premijer je zatražio pokretanje istrage kako bi se u najkraćem roku našli počinioci ovog užasnog zločina i utvrdile sve okolnosti", navodi se u saopštenju Netanjahua.

Palestinski predsednik Mahmud Abas prethodno je zatražio od izraelskog premijera da osudi otmicu i ubistvo palestinskog mladića, kao što je to Abas učinio kada su početkom ove nedelje nađena mrtva trojica učenika jedne jevrejske verske škole.

Palestinski predsednik je apelovao na Izrael da preduzme konkretne mere da bi se zaustavili napadi i haos.

Tri učenika jedne jevrejske verske škole nestala su još 12. juna između Vitlejema i Hebrona, a njihova tela su nađena u ponedeljak.

Osude iz celog sveta

Britanski premijer David Kameron i šef diplomatije Vilijam Hejg izjavili su da su užasnuti današnjim ubistvom palestinskog tinejdžera, koje se dogodilo dan posle sahrane trojice izraelskih tinejdžera otetih 12. juna, a čija su tela pronadjena u ponedeljak na Zapadnoj obali.

Kameron je poručio na Tviteru da je " gubitak četvorice dečaka ove nedelje užasno podsećanje na potrebu za trajnim mirom".

Hejg je osudio ubistvo palestinskog tinejdžera iz okupiranog istočnog Jerusalima, kako je naveo, ocenivši da je od suštinske važnosti da se ubice pozovu na odgovornost.

Izaslanik četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika Toni Bler je saopštio da "nema opravdanja za takav gnusan akt" i da se "počinioci moraju naći brzo i izvesti pred lice pravde".

"Ekstremistima ne sme biti dozvoljeno da eksploatišu dogadjaje iz poslednjih nedelja da izazovu dalju eskalaciju nasilja", istakao je Bler. On je izrazio doboku zabrinutost zbog nereda u Jerusalimu i na Zapadnoj obali ukjučujući napade na Palestince i nasilje jevrejskih naseljenika koje se ne može tolerisati.

"Najnoviji tragičan gubitak života na obe strane sukoba nas podseća šta je u pitanju. Fanatici se moraju potisnuti i izraelski i palestinski lideri moraju da nastave traganje za dogovorom koje će doneti mir i bezbednost za njihove gradjane," istakao je bivši britanski premijer.

Bliskoistočni izaslanik UN Robert Seri oštro je osudio ubistvo palestinskog dečaka u Jerusalimu, podsetivši na poruku generalnog sekretara Ban Ki- muna da ne može biti opravdanja za namerno ubistvo civila, bilo kojih civila, preneli su izraelski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: