"Primirje ako svi odustanu od sile"

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izrazio je spremnost da obnovi primirje na istoku Ukrajine u slučaju "obostranog odustajanja od primene sile".

Izvor: B92

Utorak, 01.07.2014.

22:33

Default images

On je dodao i da će obnoviti primirje u slučaju "obnavljanja kontrole nad granicom pri nadzoru OEBS-a i oslobođenja svih talaca".

Porošenko je, kako prenosi Ukrinform, u čestitki na reizboru predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu naveo i da Ukrajina preživljava "jedan od najkomplikovanijih perioda u svojoj istoriji" i da računa na Šulcovu podršku pri "građenju koordinisanih odnosa Ukrajine i Evropske unije".

S druge strane, vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine Mihail Kovalj izjavio je za TV kanal "Ukrajina" da bi ukrajinske snage bezbednosti mogle da prekinu vatru samo ukoliko pobunjene proruske snage na istoku prihvate Porošenkov mirovni plan, u suprotnom će se specijalna operacija sprovoditi "do kraja".

Prema njegovim rečima, "antiteroristička operacija" u Donjeckom basenu biće okončana kada "i poslednji plaćenik" napusti teritoriju Ukrajine, prenela je ukrajinska agencija UNN.

Kovalj je, takođe, naveo da je "krhki mir bolji od odličnog rata".

"Mi vojnici ispunjavamo zadatke. Međutim, ako naši neprijatelji prihvate uslove koje je odredio naš predsednik, uveren sam da će u skoroj budućnosti nastupiti mir", naveo je on.

U međuvremenu, sa istoka Ukrajine ukrajinske i ruske agencije izveštavaju o nastavku sukoba i prenose različite tvrdnje ukrajinskih i proruskih snaga.

Tako su ustanici u Lugansku saopštili da su danas oborili još dva vojna ukrajinska aviona, što je Štab za antiterorističku operaciju demantovao.

Načelnik pres službe samoproglašene Luganske Narodne Republike Vladimir Inogorodski tvrdi da su ustanici oborili dva od ukupno pet ukrajinskih aviona koji su napali iz vazduha nad selom Luganskaja, dok je predstavnik Štaba Aleksej Dmitraškivski rekao da to "ne odgovara stvarnosti".

Pojavile su se i informacije da su proruske snage preuzele od ukrajinske vojske aerodrom u Lugansku, što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine demantovalo. "Naši ljudi drže aerodrome i uveren sam da se neće predati. Međutim, prilazi aerodromu su minirani. Praktično su odsečeni od sveta", rekao je savetnik ministra Anton Geraščenko, a prenosi RIA Novosti.

Komentarišući protivrečne vesti o tome da su proruske snage zauzele zgradu policije u Donjecku, Geraščenko je rekao za Peti kanal da se "vode pregovori o oslobađanju zgrade".

Takođe je rečeno da je tokom napada poginuo jedan policajac, a osam ranjeno.

Agencija Ukrinform navodi da predstavnik MUP-a nije precizirao ko vodi pregovore.

UNN prenosi izjavu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Ukrajine Andreja Parubija da se kod Slavjanska vode borbe.

Ta agencija prenela je i izjavu ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova da je jedan od glavnih zadataka nove faze "antiterorističke operacije" potpuno zatvaranje granice Ukrajine i Rusije i da su ukrajinske snage uspostavile kontrolu nad tri naselja u Donbasu, koje su ranije držale proruske snage - Zakotnim, Starim Karavanom i Brusovkom.

SNBO, pritom, danas nije saopštavao broj poginulih i ranjenih u prvim satima obnovljene operacije, najavljujući da bi "ukoliko operacija bude nastavljena, preliminarni podaci mogli biti poznati do jutra", prenosi Ukrinform.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: