Putin: Zapad pravi svetsku kasarnu

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je Zapadu da prestane da pretvara svet u globalnu "kasarnu" koja diktira pravila igre.

Izvor: B92

Utorak, 01.07.2014.

14:30

Default images

Putin je u svom obraćanju u Ministarstvu inostranih poslova u Moskvi, optužio novoizabranog predsednika Ukrajine Petra Porošenka za nerede u Ukrajini. On je takođe kritikovao Zapad zbog namere da pretvori planetu u "globalnu kasarnu".

Ruski predsednik je naglasio da Rusija i evropski partneri nisu mogli da ubede Porošenka da ne krene putem nasilja, koji ne može dovesti do mira.

"Do sada, Petro Porošenko nije imao nikakvu direktnu vezu sa naređenjima da preduzme vojnu akciju. Sada je on preuzeo tu odgovornost u potpunosti. Ne samo vojno već i politički, što je još važnije", rekao je Putin.

Porošenko je rano jutros, nakon što je isteklo sedmodnevno primirje proglašeno 20. juna, a zatim i trodnevni produžetak prekida vatre, objavio da će vladine snage obnoviti vojne operacije protiv proruskih snaga.

Govoreći pred ruskim ambasadorima, Putin je izrazio nadu da će zapadni partneri prestati da nameću svoje principe drugi državama.

"Nadam se da će i dalje preovladavati pragmatizam. Zapad će se osloboditi ambicija, težnji da se uspostavi "svetska kasarna" - da se organizuje sve po činovima, da nametnu jedinstvena pravila ponašanja i žive u društvu ", rekao je Putin.

On je u današnjem govoru, nakon što su jutros ukrajinske snage ponovo pokrenule ofanzivu protiv proruskih snaga na istoku zemlje, dodao da će zvanična Moskva nastaviti da štiti interese etničkih Rusa u inostranstvu.

Putin je istakao i da svi u Evropi moraju da rade na tome da se scenariji koji su se dogodili u Siriji, Libiji, Iraku i Ukrajini, misleći na oružane sukobe u tim zemljama, "ne prošire na druge države".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: