Ubice izraelskih dečaka se oglasile

Malo poznata islamistička grupa Ansar as-Davla al-islamija (Pristalice islamske države) preuzela odgovornost za otmicu i ubistvo trojice izraelskih tinejdžera.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.07.2014.

13:03

Default images

Grupa je ujedno zapretila masakrom Palestinske uprave palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, javila je palestinska novinska agencija Maan.

Taj potez je samo još više iskomplikovao situaciju u kojoj Izrael od početka krivi Hamas za otmicu, a hamasovci poriču umešanost u kidnapovanje i ubistvo tinejdžera čija su tela nađena u ponedeljak na Zapadnoj obali, posle 18 dana potrage.

Izraelska vojska je saopštila da je prošle noći izvela 34 udara na mete u pojasu Gaze, navodeći da je ciljala teroriističku infrastrukturu. Istovremeno se napominje da je to odgovor na prethodno raketiranje iz Gaze, koju de fakto kontroliše Hamas, na jug Izraela, iako izgleda da se, za sada, računi za otmicu naplaćuju u tom palestinskom području.

U ovom trenutku nema jasnih nagoveštaja u kom će pravcu ići odmazda Izraela, ali se očekuje eskalacija nasilja, navode ovdašnji pozvaoci prilika.

Izraelski mediji javljaju da je žucna debata izbila na sinoćnjem sastanku užeg sastava vlade zaduženog za bezbednost, kada je razmatran odgovor Izrael na ubistvo tinejdžera.

Ministar ekonomije Naftali Benet, vođa desničarske partije Jevrejski dom, označio je dosadašnje predloge za odmazdu "slabim i sramotnim", preteći da će glasati protiv odluka vlade.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je odložio glasanje za sednicu koja će biti održana večeras, prenose izraelski mediji.

U međuvremenu je kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava apelovala na sve Izraelce i Palestince da pokažu maksimalnu uzdržanost nakon pronalska tela.

"Apelujemo na sve strane da se uzdrže od kažnjavanja pojedinaca za prestupe koje nisu lično počinili ili nametanjam kolektivnih kazni", rekla je portparolka UN za ljudska prava Ravina Šamdasani na brifingu za novinare u Ženevi, kako prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: