Izrael: Otmičari tinejdžera pobegli

Izraelske bezbednosne snage procenjuju da su, nakon pronalska tela trojice otetih tinejdžera, otmičari pobegli ili će pokušati da pobegnu na sever Zapadne obale

Izvor: B92

Utorak, 01.07.2014.

12:22

Default images

Prvi put od otmice 12.juna izraelska vojska je hermetički zatvorila sve ulaze i izlaze iz većine sela severno od Hebrona, javljaju izraelski mediji.

Bezbednosne snage se pripremaju i za moguće sukobe s Palestincima, kojima je zabranjeno da voze na dva autoputa i zato ne mogu da se krećuu od jednog do drugog grada na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska armija očekuje da će stotine uhapšenih Palestinaca, uglavnom hamasovaca, dati informacije koje će joj pomoći da stigne do ćelija te islamističke organizacije.

"Cilj je da se nadju otmičari i na to će armija i Šin bet (bezbednosna služba ) sada fokusirati većinu svojih napora. Nećemo stati dok ne uhvatimo kidnapere," rekao je jedan vojni izvor.

Jedna od mogućnosti koja se razmatra je da velike snage ostanu u istom području u narednim danima da se suprotstave mogućim masovnim demonstracijama i sukobima s Palestincima.

Takodje se razmatra potpuno rušenje kuća dvojice osumnjičenih otmičara Marvana Kavasme i Amara Abu Ajše. Izraelske snage su upale u njih prošle noći nakon što su nadjena tela tinejdžera, i jednu kuću delimično srušili eksplozivom, strahujući da su u njoj podmetnute bombe.

Procenjuje se da su mladići ubijeni odmah nakon otmice, još u vozilu otmičara, ubrzo nakon što je jedan od njih pozvao policiju i prošaputao: "Mi smo kidnapovani".

Izraelski mediji navode da su mladići Ejal Jifrah, Gilad Šaar i Naftali Frenkel ušli u vozilo otmičara "hjundai" na mestu za stopiranje Alon Švut u području bloka jevejskih naselja Guš Ecion, nedaleko od Hebrona, u 22.15 sati.

Deset minuta kasnije jedan od otetih je shvatio da se radi o otmici i pozvao policiju. Policajci, medjutim, nisu poziv shvatili ozbiljno, a otmičari su se uplašili da će poziv omesti njihov plan i ispalili metke iz pištolja na trojicu otetih koji su sedeli na zadnjem sedištu.

Odustavši od prvobnitnog plana otmičaru su tada krenuli nazad prema Hebronu i sat kasnije stigli nadomak grada Dura, gde su spalili vozilo i premestili tela tinejdžera u drugo da pobegnu.

Otmičari su pokopali tela dečaka nekoliko sati kasnije, tri kilometra zapadno od Halhula, i potom nestali.

Nekoliko sati nakon toga palestinske bezbednosne snage su našle spaljeno vozilo i obavestile izraelsku vojsku. To se desilo pošto su rodjaci mladića stigli u policiju da prijave nestanak.

Tek u 5.50, sedam sati nakon otmice i nakon što su tinejdžeri ubijeni i pokopani, bezbednosne snage su počele da strahuju da se radi o otmici.

Tada je obaveštena bezbednosna služba i vojska i počela je operacija potrage nazvana Čuvar brata. Od tad su prošle skori tri nedelje i mada su otmičari odmah identifikovani potraga za njima je do sada nije bila uspešna.

Pre nekoliko dana bezbednosne snge su našle polupane naočare Ejala što je pomoglo da se potraga usredsredi na odredjeno mesto. Kada su tela nadjena provereno je da li su otmičari možda u blizini ili posmatraju sa udaljensti.

Tela su potom na nosilima helikopterom preneta u forenzički institut i zvanično identifikovana rano jutros. Mladići će biti sahranjeni danas popodne na groblju u Modiinu u centralnom Izraelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: