Nemačka će zadržati Britaniju u EU

Nemačka će učiniti sve da zadrži Veliku Britaniju u EU, poručeno je iz Berilna nakon što je propao britanski pokušaj da zaustavi imenovanje Junkera na čelo EK.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.06.2014.

22:56

Default images

To je izjavio nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

On je u razgovoru za "Fajnenšel tajms", Šojble je rekao da nesuglasice zbog Junkera nisu prepreka za britansko članstvo u EU i da će Nemačka, najveća eknomija u Uniji, učiniti sve da spreči Britaniju da napusti EU.

"Velika Britanija je suštinska, nezamenljiva komponenta jedinstva Evrope. EU bez Velike Britanije je apsolutno neprihvatljiva, nezamisliva. Zato ćemo učiniti sve da se interesi i stavovi Britanije pronadju u evropskoj politici", istakao je Šojble.

Šojble je dodao da Nemačka i druge zemlje EU treba da saslušaju šta Britanija ima da kaže, kao i da London i Berlin imaju mnogo toga zajedničkog po pitanju ekonomskih reformi i potrebi da neke odluke treba doneti na nacionalnom nivou, umesto na nivou EU, preneo je Rojters.

Isti stav deli i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je više puta ponovila da želi da Britanija ostane u EU.

Ranije danas, britanski premijer Dejvid Kameron čestitao je luksemburškom političaru Žan-Klodu Junkeru potvrdu nominacije za predsednika Evropske komisije na samitu EU u Briselu, s kojim se složio da zajednički rade na većoj konkurentnosti EU.

"Premijer je pozdravio spremnost g. Junkera da pronadje fer dogovor za Veliku Britaniju, a g. Junker je rekao da je u potpunosti posvećen pronalaženju rešenja političkih nesuglasica u Britaniji", navodi se u saopštenju Dauning strita.

Lideri EU su u petak, sa 26 glasova, podržali kandidaturu Junkera za predsednika Evropske komisije, a jedini protiv toga bili su britanski premijer Dejvid Kameron i madjarski premijer Viktor Orban.

Junker je pobornik čvršćih evropskih integracija u trenutku kad Britanci žele labavije odnose sa EU, koju vide kao pretnju nacionalnom suverenitetu.

Uoči glasanja na samitu, Kameron je obećao da će se boriti do kraja da zaustavi da Junker postane sledeći predsednik Evropske komisije, istakavši da je on federalista koji neće usvojiti reforme za koje London smatra da su potrebne da bi se blok od 28 država članica vratio na pravi put.

Kameron je, takodje, upozoravao da bi njegova zemlja mogla da napusti Evropsku uniju, ako Junker postane sledeći predsednik Evropske komisije.

U Britaniji će biti održan refrendum o članstvu u Evropskoj uniji 2017. godine ako Kameronovi Konzervativci ostanu na vlasti posle opštih izbora sledeće godine.

Evropski parlament sada treba da 16. jula potvrdi izbor Junkera i očekuje se da će se to i desiti i da će ga podržati poslanici desnog i levog centra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: