UKR: Dobrovoljci za prekid primirja

Učesnici mitinga u Kijevu sazvanog na inicijativu dobrovoljačkih provladinih bataljona, zatražilo je od predsednika prekid primirja i uvođenje vanrednog stanja.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.06.2014.

12:50

Default images

Agencija UNN prenosi zahtev učesnika mitinga da se dobrovoljačkim bataljonima "Donbas", "Ajdar" i "Dnjepar" dozvoli da "preduzmu mere za uništenje terorista", i očekivanje od Evropske unije da zavede treću fazu sankcija Rusiji.

"Tražimo neodložno uvođenje ratnog stanja! Radi dobrobiti zemlje neophodno je to učiniti sa vrha, da to ne bi bilo učinjeno odozdo, spontano, sa velikom štetom za državu. Došlo je vreme da se vlast odredi na čijoj je strani", rekao je komandir "Donbasa" Semjon Semjončenko.

Nakon iznošenja zahteva, okupljeni su se uputili ka Trgu nezavisnosti (Majdanu nezaležnosti) gde se održavava drugi skup, Narodno veće, navela je ukrajinska agencija.

Ruska informativna agencija (RIA) Novosti prenosi izveštaje kijevskih medija da je okupljenih bilo približno hiljadu.

Ta agencija podseća da su nakon pokretanja vojne specijalne operacije protiv pristalica nezavisnosti na istoku Ukrajine, nacionalistički nastrojeni dobrovoljci, na čelu sa liderom radikalnog Desnog sektora Dmitrijem Jarošem, formirali nekoliko "bataljona teritorijalne odbrane", među kojima je "Donbas".

Porošenko je u međuvremenu predstavio njegov plan za mirno rešenje krize na istoku Ukrajine i sredinom juna proglasio jednostrani prekid vatre, što su do 30. juna prihvatile i pobunjene proruske snage.

Plan se sastoji od 15 tačaka, a podrazumeva bezbednosne garancije za učesnike pregovora, oslobađanje talaca, amnestiju za one koji polože oružje i nisu izvršili teža krivična dela.

Takođe, navodi RIA Novosti, planirano je formiranje tampon-zone u dužini od 10 kilometara na ukrajinsko-ruskoj granici, povlačenje "nelegalnih oružanih formacija", formiranje koridora za povlačenje plaćenika i razoružanje.

Uslov proruskih snaga za pregovore - povlačenje ukrajinskih snaga sa teritorije Novorusije

Lideri samoproklamovanih republika na istoku Ukrajine saopštili su danas da je njihov uslov za pregovore sa vlastima u Kijevu povlačenje ukrajinskih snaga bezbednosti "sa teritorije Novorosije (Nove Rusije)".

To su, kako prenosi Ruska informativna agencija (RIA) Novosti, na mitingu u Lugansku izjavili predsednik novorosijske skupštine Oleg Carjov i lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Valerij Bolotov.

Na mitingu, koji je počeo minutom ćutanja u pomen poginulima u konfliktu, učestvuje nekoliko stotina žitelja Luganska, navodi agencija.

"Saglasićemo se sa pregovorima (sa kijevskim vlastima) samo uz uslov povlačenja Nacionalne garde i specijalnih bataljona Ministarstva unutrašnjih poslova sa teritorije Novorosije", rekao je Carjov.

"Zahtevamo povlačenje ukrajinske vojske iz Donjeckog basena", rekao je Bolotov.

Proruske snage, takođe, traže materijalnu nadoknadu od Kijeva za sve poginule u konfliktu, amnestiju i obnavljanje srušenih zgrada i preduzeća.

"Spremni smo da pustimo sve koje smo mi uhvatili, ali i oni treba da puste sve naše", rekao je Carjov.

Posle proglašenja jednostranog prekida vatre, u Donjecku su do sada održane dve runde konsultacija, na kojima su učestvovali predstavnici samoproklamovanih republika, kao i kontakt-grupa u kojoj su opunomoćenik predsednika Ukrajine Petra Porošenka - bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma, lider društvene organizacije Ukrajinski izbor Viktor Medvedčuk i poslanik ukrajinske skupštine Nestor Ssufrič.

Takođe, učestvovali su i predstavnici OEBS-a i ruske ambasade u Ukrajini.

Kučma je ranije rekao da se održavaju konsultacije, jer "vlast ne može da sedne za pregovarački sto sa njima (predstavnicima DNR i LNR)".

Carjov je 26. juna izabran za predsednika parlamenta "Saveza Donjecke Narodne Republike i LNR", u kom je po 30 predstavnika obe samoproklamovane republike.

Najavljujući u maju početak procesa formiranja Novorosije, Carjov je rekao da su njene granice praktično podudarne sa Novorosijskom gubernijom, koja je postojala za vreme Ruske imperije.

Novorosija (Nova Rusija) je istorijska oblast na jugu Rusije i Ukrajine iz druge polovine 18. do početka 20. veka, koja je obuhvatala teritorije priobalnih oblasti Crnog i Azovskog mora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: