Porošenko produžio primirje još 72h

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko produžio je u subotu po lokalnom vremenu primirje sa proruskim snagama na istoku zemlje za još 72 sata, do ponedeljka.

Izvor: B92

Subota, 28.06.2014.

08:21

Default images

Sedmodnevno primirje trebalo je da istekne u petak, u 22 sata po lokalnom vremenu, preneo je list "Ukrajinska pravda" na svojoj internet stranici.

Porošenko je odluku doneo nakon hitnih konsultacija sa predstavnicima ukrajinske odbrane po svom dolasku u Kijev sa samita EU u Briselu na kom je potpisao istorijski sporazum o pridruživanju sa EU.

Snage samoproklamovanih republika Donjecka i Luganska (DNR i LNR) obećale su u petak da će prekinuti vatru do 30. juna, izjavio je posle druge runde konsultacija o deeskalaciji situacije na istoku Ukrajine u Donjecku premijer DNR Aleksandar Borodaj, dodajući i da će narednih dana biti oslobođena preostala četiri posmatrača OEBS-a.

"Saznali smo da je (predsednik Ukrajine Petro) Porošenko odlučio da prekine vatru do 30. juna, mi sa svoje strane prekidamo vatru u istom tom periodu", rekao je on a prenosi Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

Borodaj je rekao da ustanici neće, međutim, napustiti kontrolne punktove koje drže na granici sa Rusijom.

Prema njegovim rečima, jedan od zahteva Kijeva koje je podržala EU bilo je napuštanje punktova Izvarino i Dolžanko.

"Taj predlog smo odbili", rekao je on i dodao da je "reč o granicama nezavisnih država".

Borodaj je istakao da će pregovori sa Kijevom početi tek pošto se sa teritorije DNR i LNR povuče vojska.

Ne navodeći tačan datum, Borodaj je rekao da će konsultacije biti nastavljene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: