Stogodišnjica Sarajevskog atentata

Danas se navršava 100 godina od 28. juna 1914, kada je Gavrilo Princip u Sarajevu ubio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Izvor: B92

Subota, 28.06.2014.

00:01

Default images

Ovaj događaj poslužio je Austrougarskoj za napad na Srbiju i kao povod za Prvi svetski rat.

Za danas su zakazane dve centralne ceremonije obeležavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata - u Sarajevu i u Višegradu, gde će biti sprski predsednik i premijer Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Princip, Srbin iz Bosne, beogradski gimnazijalac, bio je član političko-revolucionarne omladinske organizacije "Mlada Bosna", osnovane u Bosni desetak godina ranije.

Sa još nekoliko članova te organizacije na Vidovdan 1914. izvršio je atentat na prestolonaslednika u kojem je od posledica slučajnog ranjavanja preminula i Ferdinadova supruga Sofija Hotek.

Austrougarske vlasti optuživale su Kraljevinu Srbiju da stoji iza tog atentata, iako je on izvršen bez njenog znanja. Beč je tvrdio da je "Mladu Bosnu" kontrolisala tajna srpska organizacija "Crna ruka", na čelu sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, zatim da su atentatori obučavani u Srbiji gde im je i nabavljeno oružje.

Obeležavanje u Andrićgradu

Uz prisustvo zvaničnika Republike Srpske i Srbije, danas će u Višegradu, u okviru Andrićgrada, nizom svečanosti biti obeležena stogodišnjica Sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata.

Tom prilikom će biti i svečano otvoren taj kulturno-istorijski kompleks posvećen nobelovcu Ivi Andriću.

Program će početi u jutarnjim časovima osveštanjem crkve Svetog kneza Lazara i srpskih mučenika, a liturgiju će tom prilikom služiti patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Nakon svečane ceremonije otvaranja Andrićgrada, koja počinje u 16.30 sati, sledi program obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

U Galeriji Lubarda u Andrićevom institutu biće otvorena izložba portreta aktera Sarajevskog atentata, slikara Momira Bulovića, nakon čega će biti predstavljena knjiga "Sarajevski atentat - povratak dokumentima" autora Miroslava Perišića, u izdanju Andrićevog instituta i Arhiva Srbije.

Biće održana i promocija medjunarodnog istorijskog časopisa "Vekovi", u izdanju Andrićevog instituta, i junskog broja Istorijskih svesaka.

U multipleks biskopu "Doli Bel" biće predstavljen film "Atentat, Sarajevo 1914" austrijskog reditelja Andreasa Prohaske, nakon čega će biti otkriven mozaik "Mlada Bosna".

U muzičko-scenskom delu programa, biće izveden scenski prikaz "Pobunjeni andjeli", po ideji reditelja Emira Kusturice, i održan koncert Akademskog hora ruske vojske "Aleksandrov".

Pokrovitelji svečanosti su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i reditelj Emir Kusturica, idejni tvorac kompleksa Andrićgrad.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da će u Višegradu prisustvovati na obeležavanju Vidovdana i 100-te godišnjice od Sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata.

Vučić je još ranije rekao, posle razgovora s predsednikom RS Miloradom Dodikom, da je dogovoreno da Srbija i RS zajedno obeleže Vidovdan, praznik koji se obeležava u spomen Kosovske bitke 1389. godine.

"S naše strane imamo dva povoda, s njihove strane rekao bih čak tri. Naša dva su Vidovdan, kao veliki srpski praznik i otvaranje
Andrićgrada. Za RS to je i otvaranje Andrićgrada i Vidovdan, a verovatno i sarajevski atentat Gavrila Principa", rekao je tada Vučić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji će obeležavanje početka Prvog svetskog rata uslediti mesec dana kasnije, 28. jula, nizom manifestacija u celoj zemlji.

Vučić je najavio da će pored njega u Andrićgradu 28. juna biti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Dodik i režiser Emir Kusturica, i ocenio da će otvaranje tog mesta biti veliki dogadjaj za Republiku Srpsku, ali i za Srbiju.

U Sarajevu će 28. juna biti obeležen sarajevski atentat. Republika Srpska u toj ceremoniji ne učestvuje, a Vučić je rekao da je razmišljao o tome da bude u Sarajevu, ali da je odustao kada je pročitao scenario i video u njemu "dve sitnice".

Prema njegovim rečima, jedna od njih je predvidjala da on stoji pored "table na kojoj se govori o srpskom fašističkom agresoru".

"Izvinite, ja to ne mogu i ne želim, uz sve poštovanje prema domaćinima", rekao je Vučić.

Zatim je rekao da se Srbija "ponosi svojom istorijom", ali da on "neće kriti ni pred Dodikom ni pred drugima" kako misli da je "vreme da Srbija, Nemačka i Austrija budu na istoj strani".

"I to će biti politika Srbije", dodao je Vučić.

Brojne manifestacije u Sarajevu

Foto: Beta/AP
Koncert Bečke filharmonije u sarajevskoj Većnici predstavlja krunu bogatog programa koji fondacija "Sarajevo - srce Evrope" priredjuje povodom obeležavanja 100 godina od atentata u Sarajevu.

Danas će biti otvorena i izložba fotografija na otvorenom "Making Peace" koja će biti upriličena na Obali Maka Dizdara u centru Sarajeva, uz podršku Holandije, ambasade Švajcarske u BiH i grada Utrehta.

Izložba fotografija francuskog fotografa Žerara Rondoa o tragovima Prvog svetskog rata biće održana u organizaciji asocijacije Pariz-Sarajevo-Evropa u partnerstvu s Francuskim institutom u BiH.

Na taj istorijski dan gradjanima Sarajeva i gostima biće predstavljena velika javna skulptura i izložbena platforma.

Unutrašnjost skulpture sadržavaće radove šest umetnika iz BiH i šest umetnika iz Austrije čime se slavi kulturna razmena izmedju umetničke mreže i zajednice prilikom obeležavanja 100. godišnjice Prvog svetskog rata.

Izložba radova crtača stripova na bankinama reke Miljacke biće upriličena uz podršku grada Ženeve.

Muzičko-scenski spektakl "Stoleće mira nakon stoleća ratova" u režiji Harisa Pašovića održaće se na mostu Latinska ćuprija, a izvešće ga 280 učesnika iz devet zemalja.

Direktor Relais Culture Europe Paskal Brine predstaviće u okviru projekta "Kreativna Evropa 2014" različite teme predstavnicima kulturne scene u BiH, u organizaciji Francuskog instituta u BiH.

Francuski filozof i pisac i počasni gradjanin Sarajeva Bernar-Anri Levi već je doputovao u Sarajevo kako bi prisustvovao pretpremijeri predstave "Hotel Evropa" za koju je scenario on napisao, a koju je režirao režiser Dino Mustafić. Predstava, koja govori o odnosu Evrope prema BiH, biće izvedena u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

U Sarajevu će danas biti zvanično pokrenuto i potpisivanje peticije pod nazivom "Milion potpisa za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju", što je Levi inicirao. On je najavio da će u Narodnom pozorištu u jutarnjim satima biti objavljena imena prvih potpisnika peticije.

Povodom 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata i 100 godina od smrti austrijske književnice, pacifistkinje i dobitnice Nobelove nagrade za mir Berte fon Sutner, bečki muzej MUSA u saradnji s Umetničkom galerijom BiH iz Sarajeva i Kućom umetnosti iz Brna organizuje izložbu pod nazivom "Dostojanstvo čovečanstva".

Tri muzeja iz BiH pridružiće se globalnoj zajednici muzeja i drugih institucija u obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

Istorijski muzej u Sarajevu, kao partner First World War Centenary Partnership projekta pod vodstvom Imperijalnog ratnog muzeja u Londonu, pripremili su izložbu pod nazivom "A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu; Prvi svetski rat i Bosna i Hercegovina".

Kustosi i istoričari iz Sarajeva i Londona predstaviće zajedničku evropsku istoriju razdoblja Prvog svetskog rata. Izložba će biti otvorena do decembra 2014. godine. Ambasada Španije u BiH i Jevrejska zajednica BiH učestvovaće u zajedničkoj organizaciji tri dogadjaja u Sarajevu koji će biti deo programa obeležavanja 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata u organizaciji Fondacije "Sarajevo - srce Evrope". Reč je o izložbi, koncertu i letnjoj školi koji će u Sarajevu biti organizovani u junu i julu.

Ambasadorka Španije u BiH Marija Aurora Eraskin istakla je u Sarajevu da svi dogadjaji koji povodom 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata budu organizovani imaju za cilj poslati tri poruke - omirenje, mir i solidarnost.

"Iako je Španija bila neutralna u Prvom svetskom ratu, ipak smo se odlučili na učešće u programu zbog poruka koje ova fondacija želi da pošalje, ali i zato što je Španija, pored Evropske unije, najveći donator obnove Vijećnice koja će biti centar dešavanja u Sarajevu", naglasila je ambasadorka.

Ona je podvukla da se Španija na saradnju s Jevrejskom zajednicom BiH odlučila, jer sa sefardskom zajednicom ima najjače veze s obzirom na istorijske medjusobne spone.

Povodom 100 godina od atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, Arhiv Federacije prirediće 28. juna pred sarajevskom katedralom medjunarodnu izložbu na otvorenom pod azivom "Sarajevski atentat".

Ova izložba prati poslednje putovanje Franca Ferdinanda koje je počelo u Trstu, nastavljeno u Metkoviću i Mostaru i završeno ubistvom u Sarajevu.

Nakon Sarajeva, postavka će se seliti u druge gradove širom sveta. Medjunarodna izložba "Sarajevski atentat" prikazuje dogadjaje od pre stotinu godina bez ideoloških znakova i govori o njihovim akterima na objektivan način.

Predsednik Austrije u Sarajevu

Predsednik Austrije Hajnc Fišer prisustvovaće danas u Sarajevu koncertu sećanja bečke filharmonije.

Fišer će u Sarajevu boraviti na poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i gradonačelnika Sarajeva Iva Komšića.

Austrijski predsednik prisustvovaće koncertu koji će bečki filharmoničari izvesti povodom 100. godišnjice atentata na prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu, saopšteno je iz austrijske ambasade u Sarajevu.

Za austrijskog predsednika, kako se navodi u saopštenju, godišnjica je u prvom planu opredeljenje za mir.

Želja mi je da ovaj dan obeležimo zajedno, kao dan mira, rekao je Fišer uoči posete.

On je izrazio nadu da će svi predstavnici države BiH iskoristiti priliku da ovaj istorijski dan obeleže zajedno i s pogledom na slobodnu, nezavisnu BiH.

Fišer je rekao da je jasno da je budućnost BiH na putu u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: