Kosmajac nije u Republici Srpskoj

Ne postoji nijedan operativni podatak da se Dragoslav Kosmajac nalazi na području Republike Srpske, kažu u MUP-i RS

Izvor: B92

Petak, 27.06.2014.

17:39

Default images

Istovremeno, za ovim licem nema raspisane poternice, na osnovu koje bi MUP RS i bilo koja druga policija mogli da deluju, odnosno da ga uhapse, istakli su u MUP-u RS povodom medijskih navoda da se on nalazi u BiH i da ima prijavljeno prebivalište u Trebinju.

Na optužbe gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića da je državni vrh RS u sprezi sa kriminalnim miljeom i da dokumenta nisu mogla biti izdata bez njihovog znanja, reagovao je i predsednik RS Milorad Dodik.

On je podsetio Vučurevića da su dokumenta Kosmajcu izdata još 2002. godine, upravo u vreme kada je politička stranka kojoj Vučurević pripada, Partija demokratskog progresa, činila izvršnu vlast u RS, objavila je RTRS.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević optužio je danas vlasti u RS za spregu s kriminalom, a povodom navoda da Kosmajac
poseduje dokumenta BiH.

Mediji u BiH proteklih dana objavili su da Kosmajac ima prijavljeno prebivalište na području Trebinja u ulici Vinogradska bb i državljanstvo BiH, od 2010.godine.

Kosmajac je prošlog petka napustio Srbiju i otišao u Crnu Goru, a kako su preneli tamosnji mediji, pozivajući se na policijske izvore u toj zemlji, posle dva dana prešao je u BiH.

Vučurević je na konferenciji za novinare zatražio javno objašnjenje u vezi s ovim slučajem od MUP-a RS i bezbednosnih agencija BiH i najavio da će sa kolegijumom gradske skupštine razmotriti i mogućnost sazivanja vanredne sednice, na kojoj će biti i zvanično zauzet stav povodom slučaja Kosmajac.

Vučurević: Kosmajac mogao da dobije dokumenta samo uz vlast

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević izjavio je danas da lični dokumenti Dragoslavu Kosmajcu, koga je premijer Srbije Aleksandar Vučić označio kao jednog od najvećih narko-dilera, ne bi mogli biti izdati u Republici Srpskoj bez znanja vrha vlasti i bezbednosnih struktura.

"Dokumenta bilo kom kriminalcu ovakvog kalibra, koji je međunarodno poznat, ne mogu se izdati bez znanja vrha države i bezbednosnih struktura - predsednika Republike, Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske", rekao je Vučurević na konferenciji za novinare u Trebinju.

Kako je javio Radio Trebinje, on tvrdi da izdavanje dokumenata Dragoslavu Kosmajcu 2010. godine u Trebinju daje povoda osnovanoj sumnji u "spregu kriminala i vlasti u Republici Srpskoj".

Trebinjska policija juče je potvrdila da je Kosmajcu lična karta izdata 2009. godine, a pasoš godinu dana kasnije, 2010. godine.

Vučurević je zatražio objašnjenje od MUP-a Republike Srpske i bezbednosnih agencija BiH u vezi s ovim slučajem.

On je još upozorio da je osim Kosmajca u Trebinju primećen boravak "znatnog broja privrednika i finansijski moćnih ljudi, koji su u Srbiji procesuirani za privredni kriminal i rušenje privrede Republike Srpske kroz privatizaciju".

Vučurević zbog toga sumnja da je reč "o organizovanoj sprezi vlasti Republike Srpske i kriminalnih grupa".

"Kriminalne grupe koje borave u Trebinju nisu slučajno tu - one su u sprezi s aktuelnom vlašću u Republici Srpskoj, zbog čega sumnjamo da se u Trebinju kreira politika likvidacije onih koji su poveli borbu protiv kriminala i korupcije, te izborni inženjering u oktobru, s ciljem očuvanja vlasti i slobode, pre svega, Milorada Dodika i pojedinaca iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)", naveo je gradonačelnik Trebinja.

Pedsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da "uopšte nije znao" da postoji Dragoslav Kosmajac, dodavši da je o njemu čuo preko medija.

Upitan da prokomentariše tvrdnju gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića da izdavanje ličnih dokumenata Kosmajcu u RS govori o sprezi vlasti i kriminalnih grupa, Dodik je rekao da "veću budaletinu nije čuo".

"Kada je reč o takvim mentalnim monstrumima kakav je Vučurević, ja ne znam šta da kažem, ali očigledno da je uspeo u svojoj nameri, jer dajem izjavu povodom njegove gluposti", kazao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

MUP RS je danas saopštio da ne postoji nijedan operativni podatak da se Dragislav Kosmajac nalazi u Republici Srpskoj.

"Istovremeno, za njim nema raspisane poternice, na osnovu koje bi MUP Republike Srpske i bilo koja druga policija mogli da deluju, odnosno da ovo lice uhapse", navedeno je iz MUP-a RS.

Neki mediji su objavili da je Kosmajac lociran na Sokocu, ali su iz MUP-a RS naveli da ne postoji nijedan operativni podatak bilo koje od policija u BiH da je Kosmajac u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: