Austrija: Srbija napreduje ka EU

Ministar odbrane Austrije Gerald Klug ocenio je da Srbija odlično napreduje na putu ka EU i najavio da će zvaničan Beč nastaviti da pruža podršku Beogradu.

Izvor: B92

Petak, 27.06.2014.

15:40

Default images

On je, posle razgovora sa srpskim kolegom Bratislavom Gašićem u Beču, na zajedničkoj konferenciji za medije, naglasio da je značajan korak ka napredovanju ka EU dijalog Beograda i Prištine.

Takođe je kazao da Austrija mora i da će se zalagati da zapadni Balkan i njegovo približavanje ostane na agendi EU. Klug je istakao da ga posebno raduje što je njegov srpski kolega odlučio da destinacija njegove prve posete inostranstvu bude baš Austrija, čime "podvlači odlične i prijateljske odnose između dve zemlje".

Klug je preneo da je sa svojim kolegom razgovarao o bezbednosno-političkom razvoju u jugoistočnoj Evropi, o mogućnostima saradnje, posebno u vezi sas prekograničnom pomoći kod elementarnih nepogoda.

Vezano za elementarne nepogode, on je istakao da bi bilo dobro uspostaviti centralnoevropsku jedinicu za pomoć u elementarnim nepogodama, i da bi partnerske države, kao što je Srbija, mogle učestvovati u obuci i vežbama.

On je ocenio da je namera sastanka bila i da se podvuče značaj mira u Evropi, u kontekstu obeležavanja stote godišnjice od početka Prvog svetskog rata.

Austrija, kako je naglasio, daje doprinos stabilizaciji region Balkana, podsećajući da austrijska vojska na Kosovu, u sastavu Kfor , ima najveći broj vojnika od zemalja koje nisu članice NATO i najavio da će uskoro austrijska vojska povećati broj svojih pripadnika u Kforu sa aktuelnih oko 400 na 500.

Klug je poručio da aktuelni bezbednosno-politički izazovi mogu biti prevaziđeni samo u saradnju sa partnerima koji dele iste poglede.

Ministar Gašić je ocenio da su bilateralni odnosi Srbije i Austrije trenutno na najvišem nivou, sveobuhvatni i stabilni, najbolji u poslednjih 100 godina, a možda i u celokupnoj istoriji.

On je, svom kolegi, kako je kazao novinarima, preneo zahvalnost Vlade Srbije na nesebičnoj pomoći Austrije, kao i na saosećanja i brizi za Srbiju i njen narod tokom katastrofalnih i nezapamćenih poplava u maju ove godine.

Austrijski vatrogasci sa opremom, kamionima i čamcima, pomagali su na terenu, a kako je dodao, na licu mesta se uverio u obučenost i požrtvovanost tima iz Salcburga. Takođe je ukazao da je značajna pomoć i Srba iz Austrije, austrijskih državljana srpskog porekla, kao i Austrijanaca, ljudi dobre volje, što je dodatna potvrda odličnih bilateralnih odnosa izgrađenih na zajedničkoj istoriji, kulturološkoj sličnosti i geografskoj bliskosti dve zemlje.

Gašić je zahvalio Austriji i za podršku u ostvarivanju glavnog spoljnopolitičkog prioriteta Srbije - pristupanje EU i pozvao Kluga u uzvratnu posetu Beogradu početkom iduće godine.

"Cenimo stanovište da je Srbija važan partner na Zapadnom Balkanu i očekujemo da Austrija i ubuduće bude dobar i pouzdan partner procesu evropske integracije", kazao je on.

S obzirom da je Austrija Srbiji bila uzor u stvaranju moderne države, prema Gašiću ona danas može biti primer u stvaranju modernih i funkcionalnih oružanih snaga, zbog čega su Ministarstvu odbrane neophodna austrijska iskustva u različitim oblastima odbrane.

Ministru Klugu on je preneo opredeljenost Ministarstva odbrane da se saradnja u narednom periodu i dalje unapređuje u težišnim oblastima - obuci i usavršavanju ABHO i vojnoj medicini.

Gašić je ukazao da je dogovoreno, da prilikom posete načelnika Generalštaba vojske Austrije, bude uspostavljen jedan tim koji će se baviti vanrednim situacijama.

On je objasnio da bi, na primer, u Vojvodini mogao biti napravljen teritorijalni centar za regionalne aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: