Tači: Beograd će priznati Kosovo

Hašim Tači je uveren da će na kraju procesa briselskih pregovora sa Beogradom doći do "punog priznanja stvarnosti, uključujući nezavisno Kosovo".

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.06.2014.

22:58

Default images

"Na kraju celog procesa imaćemo puno priznanje stvarnosti, uključujući nezavisno Kosovo, kao suštinski deo balkanske arhitekture. Nemam nikakve sumnje da se krećemo u tom pravcu", rekao je još uvek aktuelni premijer Kosova Hašim Tači u intervjuu za Danas, odgovarajući na pitanje koja su njegova očekivanja od naredne faze briselskih pregovora.

Tači je rekao da njegova partija, kao "jasna pobednica izbora" očekuje da vodi Vladu u naredne četiri godine, ali da je pitanje mandatara sada pred Ustavnim sudom i da će on poštovati svaku odluku koju taj sud donese.

"Kakav god da bude format vlade, dijalog sa susedima je suštinski uslov za evropsku integraciju. Kosovo je uspelo da uspostavi jasnu granicu sa Srbijom i nema nikakve sumnje da je Srbija morala da prihvati ustavni i zakonski okvir Kosova kao jedinog zakonodavca na severu Kosova. To je put u jednom smeru koji će se nastaviti kao okosnica uspostavljanja normalnih odnosa na Balkanu", rekao je on.

Premijer Kosova je dodao da Srbi, kao manjina, imaju Ustavom zagarantovano mesto u Vladi Kosova, a da će o preciznoj prirodi njihovog učešća u narednoj Vladi biti pregovarano nakon potvrđivanja rezultata.

"Srpska zajednica je bezbedna u novom, nezavisnom Kosovu. Statistički, bezbednije je šetati se Prištinom nego Beogradom. Moramo da se postaramo da primenimo rezultate dijaloga kako bi se situacija normalizovala. Ljudima je potrebna normalnost da bi se osećali bezbednima i potrebna im je normalnost da nastave svoj život", rekao je Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: