Priština hoće da smeni Rakića?

Kosovsko Ministarstvo za lokalnu samoupravu pokrenulo je proceduru koja može dovesti do razrešenja gradonačelnika opštine Severna Mitrovica Gorana Rakića.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 26.06.2014.

09:29

Default images

Do ovoga je došlo nakon Rakićeve odluke da pola mosta na reci Ibar pretvori u "Park MIra", koji sprečava saobraćaj u etnički podeljenom gradu, piše dnevnik "Koha Ditore".

Dnevnik je objavio da je prvobitno od Rakića zatraženo da ukloni barikadu koja je postavljena na glavnom mostu koji deli južni od severnog dela grada.

U sredu, Rakiću je Ministarstvo lokalne samouprave uputilo pismo u kome se kaže da je postavljanje barikade kršenje Ustava i pet zakona Kosova.

"Izgradnja barikade na reci Ibar predstavlja gaženje slobode kretanja gradjana koje je garantovano članom 35 Ustava Kosova i Sporazuma u Briselu od 19. aprila 2013. Godine i od 2. jula 2011", navodi se u pismu.

Zakon o lokalnoj samoupravi Kosova propisuje da Vlada Kosova može suspendovati gradonačelnika ako krši Ustav. Predlog za suspenziju dostavlja nadležno Ministarstvo lokalne samouprave u roku od 30 dana od kada se navodno kršenje Ustava i zakona Kosova dogodilo.

Na osnovu toga, Vlada Kosova može usvojiti odluku o suspenziji na 30 dana gradonačelnika ako smatra da postoje razlozi za to. Nakon toga se od Ustavnog suda traži mišljenje o tome da li je bilo kršenja Ustava i ukoliko sud podrži taj stav, vlada razrešava gradonačelnika. Na glavnom ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici prošle nedelje je uklonjena barikada i postavljen "Park mira". Na sredini mosta nasuta je zemlja i postavljene su betonske žardinjere sa zelenilom i klupe, čime je most postao prohodan za pešake, ali ne i za saobraćaj.

Nekoliko dana nakon što je postavljen "Park mira" organizovan je protest Albanaca tokom kojeg je izbio sukob u južnom delu Kosovske Mitrovice kod glavnog mosta na Ibru. U sukobu je povređeno 13 policijaca i šest demonstranata.

Barikada koja se nalazila na severnoj strani mosta na Ibru jedna je od najvecih koja je podignuta u ovom delu Kosova tokom 2011. godine, kada su se Srbi postavljanjem barikada i blokadom puteva usprotivili prisustvu kosovskih institucija na severu Kosova.

Rakić: Nemam informacije o eventualnoj smeni

Gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da nije dobio bilo kakvu informaciju od prištinskog Ministarstva za lokalnu samoupravu o
eventualnoj smeni.

"Nisam dobio nikakvu informaciju od Ministarstva za lokalnu samoupravu u Prištini o mojoj eventualnoj smeni sa mesta gradonačelnika", rekao je Rakić za agenciju Beta i dodao da ne želi da komentariše pisanje prištisnkih medija koji se danas bave tom temom.

Rakić je poručio da će se i u narednom periodu zalagati za mir i pozvao političke predstavnike Albanaca da sve nesporazume rešavaju
za pregovaračkim stolom.

"Moja ruka je i dalje pružena komšijama Albancima i zalažem se za smirivanje tenzija, normalizaciju odnosa i stvaranje uslova za potpunu normalizaciju odnosa", rekao je Rakić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: