U Beogradu obeležen Dan Egipta

Ambasadorka Egipta u Srbiji Menha Mahrus Bakhum priredila je večeras koncert međunarodnog mešovitog hora i prijem povodom Nacionalnog dana te zemlje.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.06.2014.

21:35

Default images

Ambasadorka Egipta je pri tom poručila da se istorijsko jedinstvo egipatskog naroda, čija se kultura odlikuje skladno isprepletanim religijama, može primeniti i na Srbiju.

"Večerašnji koncert ilustruje to jedinstvo, koje smo mi (Egipćani) uvek imali i čak prenosili svetu, kao poruku mira među najvećim religijama - hrišćanstva i islama", istakla je ambasadorka Bakhum u obraćanju zvanicama pred početak koncerta u Centru "Sava".

"Ta poruka mira se može primeniti i na Srbiju, gde, takođe, žive i hrišćani i muslimani", naglasila je ona.

Prema njenim rečima, Srbija deli mnoge vrednosti sa Egiptom, kao što je snaga nacionalnog karaktera, ponos na nacionalno nasleđe, otvorenost i toplo gostoprimstvo, u koje se, kako je rekla, i sama uverila pošto joj je naša zemlja "drugi dom".

Odnosi Srbije i Egipta su izuzetno dobri, i to ne samo od "zlatnog doba" Tita i Nasera, već još iz vremena kada je Srbija bila kraljevina - iz 1908. godine, kada su uspostavljeni diplomatski odnosi između naše dve zemlje, rekla je ambasadorka Bakhum.

"Zahvalna sam Srbiji na podršci egipatskom narodu u vremenu burnih promena i ostvarenju težnji ka demokratiji", zaključila je, istovremeno poželevši našoj zemlji "sve najbolje na putu koji je izabrala, ka blagostanju i prosperitetu srpskog naroda u budućnosti".

Ona je, takođe, napomenula da je obeležavanje Nacionalnog dana Egipta ove godine naročito značajno, jer je nedavno ta zemlja dobila demokratski izabranog predsednika, koji je "za skoro sve Egipćane bio spasitelj, sposoban da vrati zemlju sa ivice raspada i građanskog rata i sačuva jedinstvo i teritorijalni integritet".

Na koncertu je nastupio međunarodni hor sačinjen od Kopta i muslimana, koji je izveo numere duhovne muzike, sa porukom jedinstva i sloge.

Koncertu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, vlade, verskih zajednica, političkog, kulturnog i javnog života.

Po završteku koncerta priređen je i prijem u kafeu "Art" u Centru "Sava".

Egipat je proglašen za republiku 18. juna 1953. godine, a general Muhamed Nagib postao je prvi predsednik republike.

Nagib je 1954. godine podneo ostavku, a na mesto predsednika je došao Gamal Abdel Naser, pod čijim je vođstvom 1952. godine izveden državni udar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: