"Država da stane na put hakerima"

NUNS je zatražio od nadležnih organa da što pre otkriju i sankcionišu organizatore sve snažnijih i opasnijih hakerskih napada na internet portale.

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.06.2014.

11:59

Default images

Hakerski napadi direktno ugrožavaju slobodu informisanja i izražavanja, navodi Nezavisno udruženje novinara Srbije

NUNS je u saopštenju pozvao Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da u saradnji sa Odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije, stane na put "organizovanoj hakerskoj ofanzivi".

Dužnost Tužilaštva je da otkrije ko je i po čijem nalogu poslednjih meseci hakovao sajtove Peščanika, Telepromptera, CINS-a i Kurira, navelo je to novinarsko udruženje.

Portal dnevnika Kurir je meta konstantnih hakerskih napada od 23. juna. Uredništvo tog lista saopštilo je jutros da je najnoviji udar daleko snažniji od prethodnih i da je tim napadom trenutno ugroženo još nekoliko portala.

"Jučerašnje objašnjenje ministra policije da je glavni napad na sajt Kurira došao iz Hrvatske i to neposredno pošto su na tom sajtu objavljeni komentari o utakmici Hrvatska-Meksiko, samo je delom prihvatljivo, jer se udari na ovaj portal nastavljaju.

Pored toga, teško je poverovati da su za ovaj i prethodni napadi na sajtove Peščanika, Telepromtera i CINS-a isključivo odgovorni hakeri iz inostranstva", navodi se u saopštenju.

Vučić: Poznata imena osoba koja su napala sajt Kurira

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su nadležnima poznata imena osoba koje su hakerskim napadima ugrozile portal beogradskog dnevnik Kurir i naveo da je reč o navijačima iz Hrvatske.

Vučić je novinarima na skupu u Beogradu u hotelu Hajat kazao da je reč o osobama iz Zagreba, Rijeke i još nekih hrvatskih gradova.

Kurir: Otkriti ko je plaćen za napade na sajt

Redakcija Kurira zatražila je danas od nadležnih organa da utvrde ko je platio napade na njihov sajt.

Uz ocenu da je "za akciju takvih razmera potrebna ozbiljna logistika i finansijska podrška", redakcija Kurira u saopštenju postavlja pitanje kome je u interesu da plaća blokadu njihovog sajta.

"Iz policije su nam rekli da nikad nisu videli takve napade i da nemaju način da im se suprotstave", navodi se u saopštenju Kurira.

Redakcija Kurira podseća da pokušaji obaranja portala tog dnevnog lista traju već treći dan.

Sajt Kurira, kako redakcija navodi, dnevno čita milion ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: