DSS: Saradnja s Evroazijskom unijom

DSS traži od Skupštine Vojvodine da zakaže konferencije o saradnji Srbije sa Evroazijskom unijom i sa Organizacijom dogovora kolektivne bezbednosti (ODKB).

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.06.2014.

15:54

Default images

Demokratska stranka Srbije zatražila je danas od predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora da, nakon što je nedavno u Novom Sadu održana konferencija o saradnji Srbije i NATO, zakaže i konferencije o saradnji Srbije sa Evroazijskom unijom i sa Organizacijom dogovora kolektivne bezbednosti (ODKB).

Reagujući povodom konferencije “Srbija i NATO: Jačanje i unapređenje institucionalne saradnje”, održane u ponedeljak u velikoj sali pokrajinske skupštine, predsednik Pokrajinskog odbora DSS-a Milenko Jovanov rekao je da Skupština Vojvodine nema nadležnosti u pridruživanju naše zemlje EU, “a još manje u vezi sa odnosima Srbije i NATO”.

Napominjući da je “posebno interesantno” to što je takav skup održan u Novom Sadu, koji je bio česta meta prilikom NATO bombardovanja naše zemlje pre 15 godina, on je na konferenciji za novinare rekao da će zbog toga, u pismu Pastoru, zatražiti da zakaže i tematske sednice o saradnji Srbije sa Evroazijskom unijom i ODKB.

Srbija je jedina zemlja, van bivšeg SSSR-a, koja ima potpisane sporazume sa svim državama koje su pristupile Evroazijskoj uniji i ima veliki interes za saradnju sa Rusijom i drugim članicama, naveo je predsenik Pokrajinskog odbora DSS-a.

Naša zemlja je, podsetio je Jovanov, 2007. godine usvojila rezoluciju o vojnoj neutralnosti, učesnica je Programa NATO-a Partnerstvo za mir i posmatrač je pri Parlamentarnoj skupštini NATO ali, kako je dodao, ima takav status i u Parlamentarnoj skupštini ODKB, gde su Rusija, Belorusija, Kazahsatan i druge zemlje.

“Ukoliko Srbija vodi neutralnu politiku logično je da i taj drugi savez bude predstavljen kao i NATO”, istakao je Jovanov i pozvao Pastora da zakaže sednice i o tim temama.

Ukoliko predsednik pokrajinske skupštine to ne učini, DSS će organizovati te konferencije, u zgradi Skupštine Vojvodine ili na nekom drugom mestu, kazao je Jovanov.

On je dodao da će, ako Pastor ne organizuje skupove koje predlaže DSS, ta stranka “imati puno pravo da postavi pitanje čiju i kakvu to politiku vodi predsednik Skupštine Vojvodine i da li ubuduće Pastor misli da vodi politiku pokrajinske skupštine ili svoje stranke”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: