Albaniji status kandidata za EU

Šefovi diplomatija EU odlučili su da predlože da se Albaniji dodeli status kandidata za članstvo, objavio je na Tviteru komesar za proširenje Štefan File.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 24.06.2014.

12:14

Default images

File je preko svog tviter naloga čestitao Albaniji pre nego što je ova odluka zvanično objavljena.

Put Albanije ka EU nekoliko godina je bio blokiran zbog unutrašnje političke blokade i sporosti u sprovodjenju reformi, ali su mnogi od postojećih problema otklonjeni nakon izbora Edija Rame za premijera, smatraju u EU.

“Priznajemo vaše napore u reformama i ohrabrujemo vas da nastavite”, poručio je File Albaniji preko tvitera.

Rama: Tek početak izazova

Premijer Albanije Edi Rama pozdravio je današnju odluku šefova diplomatije Evropske unije, ali i istakao da je svestan reformi koje njegova zemlja mora da sprovede.

"Ova odluka je početak velikog izazova ka napretku i ekonomskom prosperitetu, ka demokratskom društvu koje poštuje evropske vrednosti", rekao je Rama na konferenciji za novinare u Tirani.

Rama je dodao da "ima još mnogo posla da se uradi, mnogo promena pre početka pretpristupnih pregovora, narednoj fazi u cilju ulaska u punopravno članstvo EU", posebno po pitanju reforme pravosuđa.

Kukan: Prava odluka

Šef delegacije za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta Eduard Kukan pozdravio je danas odluku ministara inostranih poslova zemalja članica Evropske unije da se Albaniji dodeli status kandidata za članstvo, ocenjujući je kao ohrabrujuću ne samo za tu državu, već za čitav region.

"Današnja odluka trebalo bi da bude ohrabrenje ne samo za Albaniju već za ceo region. Proces integracija je zahtevan, međutim, jednom kada se učine napori, oni daju rezultate", navodi se u saopštenju Kukana.

Kukan je odluku o statusu kandidata za Albaniju ocenio kao "pravu odluku, koja dolazi u pravo vreme" i pozvao sve albanske političara se usresrede na ključne reforme i nastave rad, oslanjajući se na ostvareni napredak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: