Ponovo porede Putina sa Hitlerom

Litvanska predsednica Dalija Gribauskajte uporedila je ruskog kolegu Vladimira Putina s nacističkim liderom Adolfom Hitlerom i sovjetskim predsednikom Staljinom

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.06.2014.

17:36

Default images

"To je vrlo objektivni opis onoga što Putin radi. Koristi nacionalizam kako bi vojno osvojio neku zemlju. To je tačno ono što su radili Staljin i Hitler. Takvo poređenje je potpuno odgovarajuće", ocenila je ona u intervjuu za nemački magazin Fokus.

Dalija Gribauskajte je rekla da ruska vojska skoro svake nedelje održava vojne vežbe u ruskoj enklavi Kalinjingradu, kod granice sa Litvanijom.

"Rusija protiv nas vodi pravi rat informacija. Moskva manipuliše ruskim manjinama u baltičkim državama i navodi ih da podrže Putinovu agresiju u Ukrajini", dodala je predsednica Litvanije.

NATO je u baltičkim zemljama početkom juna pokrenuo vojne vežbe u kojima učestvuje 10 zemalja.

Rusiji je kritikovala održavanje vežbi, uz ocenu da je u pitanju "manifestacija neprijateljskih namera".

Litvanija je Moskvu "napustila" kao prva sovjetska republika posle raspada komunističkog bloka 1990, a priključila se NATO i EU 2004. godine.

Podsetimo, Putina sa Hitlerom, ranije ove godine, poredili su i nemački ministar finansija Volfgang Šojble, kao i bivša predsednica vlade Ukrajine Julija Timošenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: