Razumljiv stav Srbije o EU i Rusiji

Britanski ambasador Denis Kif ocenio je da je razumljiv stav Beograda o nameri ulaska u EU i zadržavanju dobrih odnosa sa Rusijom.

Izvor: Danas

Subota, 21.06.2014.

09:36

Default images

On je doda da Srbija još nije završila proces uskladjivanja svoje spoljne politike sa evropskom.

"Generalno govoreći, neizostavan deo procesa pristupanja Evropskoj uniji jeste da država harmonizuje svoju spoljnu politiku sa zajedničkom spoljnom politikom EU. To je važilo i važi za sve zemlje kandidate za članstvo. U tom kontekstu, Srbija taj proces uskladivanja još nije završila", rekao je Kif u intervjuu za "Danas".

"Konkretno, što se tiče Ukrajine, premijer (Aleksandar) Vučić je jasno rekao da Srbija želi da postane članica EU i da zadrži dobre odnose s Rusijom. To smatramo za potpuno razumljivo. Rekao je, takodje, da je pozicija Srbije prema Ukrajini na liniji sa pozicijom EU, uz izuzetak da Srbija nije uvela sankcije. Proces uskladjivanja će se nastaviti, biće još tema posle Ukrajine, ni one možda neće biti lake, ali takav je život... Na nama diplomatama je da se taj proces uspešno okonča", precizirao je britanski ambasador.

On je, u svom prvom intervjuu od stupanja na dužnost, rekao da je došao u Beograd kako bi pomogao Srbiji u njenim pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, u njenim reformama i privlačenju investicija.

Kif je objasnio da se po dolasku suočio sa dve osnovne činjenice - prva, da je na vlasti u Srbiji vlada koja je na parlamentarnim izborima dobila snažnu podršku birača i koja ima jasan proevropski, reformski program koji Britanija podržava, a druga je da su Srbiju pogodile katastrofalne poplave, kakve bi uzdrmale i mnogo bogatije države, te da i po tom pitanju zvanicni London želi da pomogne.

"Srbiji su reforme neophodne kako bi podigla ekonomiju, što je svakako problem koji i najviše pogadja stanovništvo, kako bi uspešno nastavila svoju integraciju sa Evropskom unijom i kako bi sebi obezbedila prosperitetnu, demokratsku, stabilnu budućnost. U tom kontekstu, mislim da postoji široka saglasnost da su i u političkom i u ekonomskom životu Srbije potrebni modernizacija i reforme", rekao je Kif.

Na pitanje kako ocenjuje regionalnu saradnju Srbije, kao i njenu politiku prema Kosovu, on je rekao da Vlada Srbije iskazuje snažnu volju za jačanje regionalne saradnje i, u tom kontekstu, odluka premijera Vučića da njegova prva poseta inostranstvu bude odlazak u Sarajevo je odličan signal.

Kif je dodao da će jedan od njegovih prioriteta kao britanskog ambasadora u Srbiji biti upravo dalje poboljšanje i učvršćivanje saradnje u regionu.

"U vezi s Kosovom, tema od našeg najvišeg interesa je dijalog Beograda i Prištine, njegov nastavak i primena postignutih sporazuma. Proces dijaloga je neizostavni deo pristupanja Evropskoj uniji i smatramo da je to najbolji okvir za dalju normalizaciju odnosa. U ovom trenutku postoji izvesna pauza u tom dijalogu, na Kosovu su bili izbori i još nije formirana nova vlada, ali želimo da se proces nastavi što je pre moguće", istakao je Kif.

On je dodao da se interes Velike Britanije na Zapadnom Balkanu i, konkretnije, u Srbiji, zasniva na dva elementa.

"Prvi je da mi strateški, i zbog nas samih i zbog cele Evrope, snažno podržavamo proširenje EU. To svakako važi za region Zapadnog Balkana. Drugi je da, s obzirom na lekcije iz prošlosti, želimo da u ovom delu Evrope postoje uspešne i stabilne države. Videli smo ranije da cela Evropa može biti ugrožena kada u ovom regionu dodje do nestabilnosti", rekao je britanski ambasador.

Prema njegovim rečima, zaključeno je da je najbolji način da na Balkanu dodje do pozitivnog scenarija - dakle, do demokratije, napretka i stabilnosti - da zemlje regiona postanu članice EU, kao i da se na tom putu sprovode sve reforme u skladu sa standardima koji važi za ostale članice Unije.

"Ovo važi i za Srbiju i za sve ostale države Zapadnog Balkana", istakao je Kif.

On je dodao da je, kao britanski ambasador u Beogradu, vrlo svestan istorije odnosa Beograda i Londona, kao i da je svestan da je "u nedavnoj prošlosti bilo i teških perioda".

"Ali, kada gledate na bilateralne odnose Srbije i Velike Britanije u prethodnih skoro 200 godina, videćete da je bilo i perioda vrlo tesnih veza. Na primer, ove godine se obeležava jedan vek od početka Prvog svetskog rata, u kojem su naše dve zemlje bile saveznici, a vrlo konkretan primer su britanske žene koje su dolazile ovde u Srbiju kako bi radile kao lekari i medicinske sestre. Podsećanje na takve sjajne trenutke biće nešto što ću kao ambasador nastojati da ohrabrujem", rekao je Kif.

Na pitanje, koje bi mere na polju ekonomskih reformi Vlada Srbije trebalo da preduzme, pre svega iz ugla dolaska britanskih investicija, on je rekao da kompanije iz Velike Britanije žele da u Srbiji vide transparentno i predvidljivo okruženje, u smislu zakona i svih drugih propisa koji se donose i primenjuju.

"Žele da ovde postoji što uspešnija, dinamičnija ekonomija, jer tako rastu i mogućnosti za investiranje. Takodje, žele da budu sigurne da se Srbija stabilno i efikasno kreće prema članstvu u EU. Zbog toga su reforme tako važne", istakao je Kif.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: