"Poglavlje 35 među prvima"

Ministarka Joksimović veruje da će poglavlje 35 među prvima biti otvoreno u pregovorima sa EU. Otvaranje zavisi od dijaloga s Prištinom, poručuje Davenport.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.06.2014.

13:37

Default images

Ministarka bez portfelja za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da veruje da će poglavlje 35. koje se, između ostalog, tiče normalizacije odnosa Beograda i Prištine, biti jedno od prvih koji će biti otvoreni u pregovorima sa EU.

"Posvećeni smo dijalogu sa Prištinom, ali postoji i druga strana. Loptica pada u njohovo dvorište", rekla je Joksimovićeva novinarima u pauzi plenarne sednice Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Na pitanje da li postoji rok za otvaranje 35. poglavlja, ministarka je odgovorila da roka nema i da je dijalog "glavna suština za otvaranje tog poglavlja".

Joskimović je dodala da je to poglavlje specifično i da za njega mora da se dogovori način pregovora.

Ministarka je rekla i da je uobičajena procedura da pregovori počnu poglavljima 23 i 24, koji se tiču vladavine prava, osnovnih ljudskih prava i sloboda medija... , navodeći da je Srbija spremna da pregovore otvori 32. poglavljem (kontrolom javnih finansija).

"Nastojimo da ubedimo EU da smo spremni za poglavje 32, za ono koje tiče ekonomskog dela u Srbiji. To je naša zelja, videćemo da li će to biti moguće", istakla je Joksimovićeva, navodeći da je u planu Vlade Srbije bilo da prvo poglavlje bude otvoreno u julu, izgleda da će to biti izvodljivo tek u oktobru.

Za poglavje 23 i 24, kako je dodala, čeka se izveštaj skrininga na koji će odgovoriti Vlada Srbije.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport poručio je da je skrining za poglavlje 35 završen i da je sada posao Vlade Srbije da odgovori na taj izveštaj. Poručuje i da će otvaranje ovog poglavlja zavisiti i od napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: