Asanž: Pretili su mojoj porodici

Osnivač sajta "Vikiliks" Džulijan Asanž obeležava drugu godinu boravka u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je dobio azil, u strahu za bezbednost svoje dece.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.06.2014.

22:56

Default images

Asanž je naveo da su neki pojedinci pretili njegovoj deci i majci, koje nije mogao da vidi četiri godine, navodi britanski BBC.

Asanž kaže da će ostati u Ambasadi Ekvadora dok "ćorsokak oko njegove budućnosti ne bude rešen", a advokati mu ukazuju na to da postoji "ozbiljan rizik" da će, ako odustane od političkog azila i ode u Švedsku da odgovara na seksualne optužbe, biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

"Bilo bi glupo da se odreknem svog azila uzimajući u obzir što se dogodilo sa Čelsiom Meningom", izjavio je Asandž .

Mening, američki vojnik, ranije poznat kao Bredli, osudjen je na 35 godina zatvora u SAD za prenos na hiljade tajnih dokumenata sajtu "Vikiliks", podseća BBC.

Ekvadorski ministar inostranih poslova Rikardo Patino izjavio je danas da Asanž može da ostane u njihovoj Ambasadi u Londonu "onoliko dugo koliko je potrebno'' i da neće biti pokušaja da se primora da ode u Švedsku, dodaje AP.

Vlasti u Stokholmu hoće da ispitaju Asanža u istrazi povodom optužbi dve žene za seksualno zlostavljanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: